Akkerbouwer verliest kort geding tegen Tennet

Akkerbouwer Alex van Hootegem in het Zeeuwse Kruiningen wilde netbeheerder Tennet met een dwangsom dwingen meer maatregelen te nemen om verontreiniging op zijn akkers te voorkomen. Maar volgens de Raad van State doen Tennet en de aannemer die het werk uitvoert hier al voldoende aan.

Akkerbouwer+verliest+kort+geding+tegen+Tennet
© Nieuwe Oogst

De raad deed deze week uitspraak in het kort geding dat de bio-akkerbouwer had aangespannen. Van Hootegem heeft weinig vertrouwen in de beloofde beterschap van Tennet om voortaan met schone machines werkzaamheden op zijn land uit te voeren.

De aannemer heeft vijverfolie onder de rijplaten aangebracht en er is een poortwachter aangesteld die erop moet toezien dat de machines brandschoon zijn. 'Dat is een slager die zijn eigen vlees keurt', reageert Van Hootegem. 'Die poortwachter mag van de aannemer niet eens met mij praten. Bizar.'


Tweede zaak

Het kort geding is al de tweede zaak die Van Hootegem heeft aangespannen. 'De eerste keer beloofden ze ook beterschap, maar het gaat steeds mis. Nu staat er bijvoorbeeld een grote hei-installatie op mijn land. Die machine is niet schoon en dat heeft Tennet ook geconstateerd, maar de aannemer heeft de installatie toch geplaatst.'

Van Hootegem is de eerste die toegeeft dat het risico op vervuiling erg klein is. 'Maar als het gebeurt, zijn de gevolgen enorm. Als een levering wordt afgekeurd is dat een grote kostenpost en in het ergste geval raak ik tijdelijk mijn Skal-certificering kwijt. Om de schade te verhalen, moet ik kunnen aantonen wie de schuldige is. Maar er hangt geen labeltje aan de vervuilde producten, dus ik sta dan machteloos.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer