AgroEnergy start flexpool voor noodvermogen

AgroEnergy is een flexpool gestart waarin glastuinders op eigen uren hun vermogen kunnen beschikbaar stellen.

AgroEnergy+start+flexpool+voor+noodvermogen
© Ruud Ploeg

Volgens het energiebureau heeft de pool het voordeel dat kwekers niet 24 uur per dag hun vermogen beschikbaar hoeven te stellen. Netbeheerders roepen regelmatig noodvermogen af als er een duidelijke onbalans ontstaat op het elektriciteitsnet. Doordat steeds meer elektriciteit wordt opgewekt uit wind en zon, is het een steeds grotere uitdaging voor Tennet om het elektriciteitsnet in balans te houden. Als het aanbod niet meer aansluit op de vraag, ontstaat er onbalans.


Tuinders kunnen bij onbalans meehelpen het net in balans te houden door op gewenste momenten hun warmtekrachtkoppeling of belichting aan of uit te zetten. Voor het beschikbaar stellen van hun flexibel vermogen ontvangen ze een vaste vergoeding. Bij de activatie van noodvermogen worden ze automatisch afgeroepen en loopt de vergoeding verder op. Hier heeft de tuinder verder geen omkijken naar.


Langere duur

In 2020 werd noodvermogen zo'n dertig keer door Tennet afgeroepen, stelt AgroEnergy. 'Dit kan een verzoek zijn om op te regelen bij een tekort of juist af te regelen bij een overschot. De gemiddelde duur van die afroepen was in 2020 langer dan in 2019. Waar de gemiddelde afroepduur voor opregelen in 2019 nog 3,3 kwartier was, was dit in 2020 4,5 kwartier. Er is vaker sprake van een tekort dan van een overschot.'

'Met de flexpool heeft de tuinder meer mogelijkheden om een rol te spelen bij noodvermogen', zegt Chris Feijen, hoofd energiemanagement bij AgroEnergy. 'Eerder was het alleen mogelijk om je voor noodvermogen aan te melden als je beschikbaarheid voor één dag had. Glastuinder kunnen met de flexpool er ook voor kiezen om beschikbaar te zijn voor slechts een paar uur.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer