Enexis en Tennet investeren fors in netwerk Noord-Nederland

Netbeheerders Enexis en Tennet investeren de komende jaren fors in verbetering van het elektriciteitsnetwerk in Noord- en Oost-Nederland. Om het snel groeiende aanbod van elektriciteit uit zonne-energie te kunnen opvangen, trekken de twee netbeheerders tot 2030 samen 3 miljard euro uit voor aanpassingen.

Enexis+en+Tennet+investeren+fors+in+netwerk+Noord%2DNederland
© hoogspanningsnet.com

Enexis en Tennet kiezen ervoor om de toegang tot de huidige zogenoemde 380 KV-verbindingen zo veel mogelijk te verbeteren. Daarvoor worden nieuwe hoofdstations gebouwd en bestaande uitgebreid. In Drenthe en Overijssel worden aanpassingen verricht in Hoogeveen, Meppel, Wijster, Veenoord, Musselkanaal, Assen en Steenwijk. Dan gaat het om een investering van ongeveer een half miljard euro.

Ook wordt de 29 kilometer lange ondergrondse hoogspanningsverbinding tussen Zwolle en Meppel verbeterd. Hetzelfde geldt voor de verbinding tussen Hoogeveen en Wijster. Die is 16 kilometer lang. Omgevingsmanager Matthijs Coops van Tennet verwacht dat het graafwerk voor deze hoogspanningskabels rond 2027 wordt opgepakt. 'De procedure start al eerder, in de komende twee jaar.' Dan zal ook een beroep worden gedaan op grondeigenaren langs de twee routes.


Teruglevering

Het hele project is nodig om aan de vraag naar teruglevering aan het elektriciteitsnetwerk te kunnen blijven voldoen. In totaal wordt de komende tien jaar in Noord- en Oost-Nederland voor 3 miljard euro geïnvesteerd. Het gaat dan om aanpassingen aan de netwerken in Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en in een deel van Gelderland.

Of dat allemaal snel genoeg gaat, moet nog blijken. 'De groei van het aanbod aan elektriciteit uit zonne-energie is gigantisch. We kunnen de capaciteit niet in een paar jaar tijd verdubbelen of verdrievoudigen', zegt directeur netbeheer Han Slootweg van Enexis.


Vol vermogen

Enexis steekt dit jaar landelijk 1 miljard euro in verbeteringen van het eigen gas- en elektriciteitsnetwerk. Dat is een toename van 43 procent ten opzichte van 2017. Doelstelling is om in 2022 voor minstens 1 gigawatt aan netuitbreidingen te realiseren. Daarmee kun je zo'n drie miljoen zonnepanelen op vol vermogen aansluiten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer