In Buijtenland van Rhoon grote variatie hoogstamboomgaarden

In het Buijtenland van Rhoon, een natuurvriendelijke Zuid-Hollandse polder tussen Barendrecht, Rhoon en Rotterdam, komt 3,5 hectare hoogstamboomgaarden. Een variatie van 43 soorten appels, peren, pruimen, kersen en walnoten.

In+Buijtenland+van+Rhoon+grote+variatie+hoogstamboomgaarden
© Buijtenland van Rhoon

De aanleg is voornamelijk bedoeld als natuurmaatregel. In het Buijtenland van Rhoon willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het anders kan. Landbouw met respect voor de natuur, met aandacht voor eerlijk voedsel en geteeld dicht bij de afzetmarkt.

In de winkels liggen tegenwoordig maar een paar soorten appel- en perenrassen, terwijl er veel meer soorten bestaan. In het Buijtenland van Rhoon zijn daarom vijf kleine hoogstamboomgaarden aangelegd met historische appel- en perenrassen en andere fruit- en nootsoorten. De boomgaarden trekken vogels, vlinders en insecten aan.


Schuilplek steenuilen

In hoogstamboomgaarden staan fruitbomen met kronen op minimaal 2 meter hoogte, zoals ze van oudsher groeien. Op de bloesem komen insecten af, de vruchten zijn goed voer voor vogels. De holen in bomen zijn als de bomen ouder zijn een fijne schuilplek voor steenuilen en op het rottend fruit op de grond komen insecten en vlinders af.

Omdat er zoveel verschillende soorten groeien, is het niet nodig om gewasbeschermingsmiddelen of kunstmest te gebruiken. Dit alles verhoogt de biodiversiteit in het gebied en draagt bij aan het Streefbeeld dat is opgezet om het Buijtenland van Rhoon helemaal natuurinclusief te maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer