Nieuwe bewaarloods met condensdroogtechnologie

Biologisch akkerbouwbedrijf Veenink in Zeewolde opende afgelopen week een nieuwe loods voor kistenbewaring met condensdroogtechnologie. Deze bewaarplaats bestaat uit 6 cellen van 360 kisten die elk afzonderlijk kunnen worden gestuurd.

'Wij zijn sinds 2018 biologisch en dan kom je er gaandeweg achter dat je de oude bewaarruimtes niet meer kan benutten vanwege kiemremmingsmiddel', vertelt Jan Veenink.

Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde kwam de bewaarplaats met eigen ogen bekijken. 'We telen aardappelen en uien op relatief zware grond, 50 procent afslibbaar. Dus die grond leent zich om producten lang te bewaren', zegt Veeninks zoon Jur. 'Als die producten dan ook een goede kwaliteit hebben, kun je ze op deze manier langer bewaren en jaarrond leveren.'


Koud flesje bier

Tolsma-Grisnich is gespecialiseerd in het bewaren van aardappelen, uien en wortels. Medewerker Huub Maerman vergelijkt dit systeem met een koud flesje bier. 'Dat is altijd nat en de druppels die daaraan zitten halen we hier uit de lucht. En dat gebeurt met uien ook', legt hij uit.

'Omdat we geen gebruik willen maken van kiemremmingsmiddel, moet je de temperatuur snel naar beneden brengen', weet Jan Veenink. 'En je moet het een lange periode op een gelijk niveau houden, dan kun je het lang bewaren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer