Groentetelers weten niet welke gewassen ze kunnen telen

Omdat er nog steeds onzekerheid is over de samenstelling van de gewaslijsten die deel uitmaken van het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn, weten groentetelers niet welke gewassen zij komend jaar kunnen telen. En afnemers kunnen niets plannen voor de verwerking en afzet.

Groentetelers+weten+niet+welke+gewassen+ze+kunnen+telen
© Niels van der Boom

Productieplannen en afzetcontracten voor en met Nederlandse groentetelers zijn nu niet te maken. Het maakt namelijk nogal wat uit of prei, peen, bonen, spinazie of kool gelden als wintergewas. Als een gewas niet wordt aangemerkt als wintergewas, moet het voor 1 oktober worden geoogst. Dit geldt voor de zand- en lössgronden.

De LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente, de Vereniging van de Nederlandse Groente- en Fruitverwerkende Industrie (Vigef), de stichting Teelt Overleg (TOG) en GroentenFruit Huis luiden in een gezamenlijke verklaring de noodklok. Zij doen een dringende oproep aan het ministerie van LNV om alle gewaslijsten voor het actieprogramma zo snel mogelijk te publiceren voor consultatie.


'Verder uitstel getuigt van wanbeleid'

Volgens de organisaties is verder uitstel onacceptabel en getuigt dat van wanbeleid. De gewaslijsten voor het nitraatplan hadden de sector de broodnodige duidelijkheid moeten geven. Maar vorige week bleek dat alleen de uitwerking van de vroege teelten en rustgewassen bekend zijn gemaakt. De gewaslijsten van de wintergewassen, vanggewassen en stikstofbehoeftige gewassen zijn nog niet openbaar.


Hierdoor is er volgens de organisaties nog steeds onzekerheid over welke gewassen waar onder vallen, terwijl het actieprogramma per 1 januari 2023 ingaat. De overheid gaat volgens hen totaal voorbij aan het feit dat ondernemers juist in deze periode bouwplannen opstellen en contracten afsluiten voor de levering van groenten in 2023 voor de versmarkt, snijderijen en verwerkende industrie.

Het maakt de bedrijfsvoering voor groentetelers op dit moment praktisch onwerkbaar, schrijven LTO, Vigef, TOG en GroentenFruit Huis. Zij waarschuwen dat door dit beleid de continuïteit van de hele groenteketen op het spel wordt gezet. Een beperking van twee maanden op een productieperiode van vier tot zes maanden heeft volgens hen enorme negatieve gevolgen voor de rentabiliteit en beschikbaarheid van producten.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer