Europese Commissie stelt twee derogaties voor op GLB-beleid

De Europese Commissie heeft voor komend jaar twee derogaties voorgesteld op de 'goede landbouw- en milieucondities' (GLMC), die onderdeel zijn van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Het gaat om afwijkingen op de onderdelen vruchtwisseling (GLMC 7) en 4 procent van het bouwland non-productief (GLMC 8).

Europese+Commissie+stelt+twee+derogaties+voor+op+GLB%2Dbeleid
© Burt Sytsma

Geschat wordt dat er daarmee op EU-niveau 1,5 miljoen hectare extra landbouwgrond in productie komt ten opzichte van de huidige situatie. 'Elke ton graan die in de EU wordt geproduceerd, zal helpen om de voedselzekerheid wereldwijd te vergroten', schrijft de Europese Commissie in een toelichting op het voorstel.

De derogatie komt er op verzoek van de EU-lidstaten. Het effect van de maatregel zal afhangen van de keuze van de lidstaten en de landbouwers, maar de commissie verwacht dat het de Europese productiecapaciteit voor granen zal maximaliseren. Het voorstel moet wel nog langs de EU-lidstaten alvorens het formeel wordt aangenomen. Het besluit daarover valt deze week.


De afwijking is beperkt tot het jaar 2023, meldt de commissie expliciet. De GLMC-normen zijn immers van belang om de landbouwsector te verduurzamen op lange termijn. Ook geldt de derogatie om die reden alleen voor gewassen die worden gebruikt voor humane voedselproductie. Maïs en soja zijn daarom uitgesloten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer