'Alternatieve zoetwatertoevoer West-Nederland goede zaak'

Rijkswaterstaat en vier waterschappen nemen extra maatregelen tegen de dreiging van verzilting in West-Nederland. Provinciaal waterbestuurder Arie Verhorst van LTO Noord in Zuid-Holland vindt de ingreep vanwege de droogte een goede zaak.

%27Alternatieve+zoetwatertoevoer+West%2DNederland+goede+zaak%27
© Pond5

Met de zogeheten Klimaatbestendige Water Aanvoervoorziening (KWA) wordt in het gebied van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zoet water uit de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal gepompt en naar het westen van Nederland gevoerd. De hoogheemraadschappen van Rijnland, Delfland, en Schieland en de Krimpenerwaard maken hier ook gebruik van.

De dalende Rijnafvoer en de aanhoudende droogte zijn de oorzaken voor de dreigende verzilting. Die zorgt ervoor dat er onvoldoende tegendruk van rivierwater is om indringing van verzilt water tegen te gaan op de Nieuwe Waterweg bij Rotterdam en verder stroomopwaarts. Met als gevolg dat de Hollandse IJssel tot aan Gouda verzilt kan raken, waardoor Rijnland en Schieland en de Krimpenerwaard de inname van water uit de Hollandse IJssel moeten staken.


Alternatieve route

Om ervoor te zorgen dat er toch voldoende zoetwater in West-Nederland komt om in de watervraag te voorzien, wordt er water aangevored vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek naar Bodegraven en naar de Waaiersluis op de kop van Hollandse IJssel . Na eerdere droogteperiodes vindt momenteel een uitbreiding van de KWA naar KWA+ plaats. De oplevering daarvan staat gepland voor volgend jaar.

'Het zou goed zijn als de Nieuwe Waterweg tijdelijk helemaal afgesloten zou kunnen worden'

Arie Verhorst, waterbestuurder LTO Noord in Zuid-Holland

Verhorst: 'In 2018 is voor het eerst water uit de Lek via de Krimpenwaard doorgevoerd naar de Hollandse IJssel. Het is goed voor de agrarische sector dat dit systeem is ingericht. In de toekomst wordt dat nog verder geoptimaliseerd, bijvoorbeeld door de waterdoorvoor door Krimpenerwaard te verbeteren.'


Nieuwe stuw

Verder zou de landbouwbestuurder graag zien dat er aan een nieuwe stuw wordt gewerkt om de Nieuwe Waterweg in tijden van droogte helemaal af te sluiten. 'Met name voor de Rotterdamse haven is dat een groot obstakel, omdat ze in die perioden de bereikbaarheid van sommige delen van het havengebied teveel belemmerd.'

Het is volgens Rijkswaterstaat lastig aan te geven hoe lang de inzet van de KWA gaat duren. Zolang de droogte aanhoudt en de aanvoer van zoetwater uit de Hollandse IJssel via het reguliere inlaatpunt in Gouda onvoldoende mogelijk is, blijven de maatregelen van kracht. In 2018 was de KWA meer dan zestig dagen actief.


Extreem droge zomer

Het is de vierde keer dat de KWA wordt ingezet, na aanleg van de voorzieningen in 1989. Aanleiding hiervoor was de extreem droge zomer van 1976. Eerder gebeurde dat in 2003, 2011 en 2018.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer