Bezwaren tegen woningbouw op bollengrond Noordwijkerhout

KAVB en LTO Noord-afdeling Duin- en Bollenstreek hebben hun bezwaren kenbaar gemaakt tegen de woningbouwplannen aan de Gooweg in het Zuid-Hollandse Noordwijkerhout. Daarvoor ligt een ontwerpbestemmingsplan ter inzage.

Bezwaren+tegen+woningbouw+op+bollengrond+Noordwijkerhout
© Huisman Media

De vier woningen zijn gepland op een locatie met de zogeheten bestemming 'Agrarisch Bollenteelt-Bollenzone 1'. Het behoud van kwalitatief goede bollengrond in combinatie met een toekomstgerichte ontwikkeling van de bloembollenbedrijven in de Bollenstreek moet de prioriteit hebben en blijven houden, schrijven de lokale agrarische organisaties in hun zienswijze.

Daarbij verwijzen ze naar de uitgangspunten zoals die zijn vastgelegd in de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport (ISG). Die moeten volgens de sector gerespecteerd worden. In de nieuwe en aangescherpte 'Visie regionaal beleid Duin- en Bollenstreek 2.0' wordt nog eens extra benadrukt dat er door ruimtelijke druk niet met de ISG-afspraken valt te marchanderen.


Bouwsteen voor ruimtelijk beleid

Die visie is door LTO Noord, KAVB en de Agrarische Jongeren Duin & Bollenstreek uitgewerkt als bouwsteen voor het ruimtelijk beleid. 'Er zijn in de gemeente veel (jonge) ondernemers met ambitie. Geef ze de ruimte!', luidt de oproep van LTO en KAVB. In de genoemde ruimtelijke visie is aangegeven dat slechts geïsoleerd gelegen percelen met een omvang kleiner dan 1.500 vierkante moeilijk bewerkbaar zijn. Dat geldt niet voor de beoogde locatie aan de Gooweg.

Deze is qua omvang en kwaliteit prima beteelbaar en waarvoor veel belangstelling is voor huur of koop in de directe omgeving, stellen de organisaties. 'Het is ons bekend dat langs de Gooweg verschillende functiewijzigingen van agrarisch naar wonen hebben plaatsgevonden. In al deze gevallen ging het om stoppende ondernemers, waarbij de functiewijziging ertoe diende als passende oplossing voor de bedrijfswoning en oude opstallen.'


Open karakter

Het beoogde nieuwbouwlocatie aan de Gooweg ligt in het verlengde van de lintbebouwing en draagt volgens de landbouworganisaties bij aan het open karakter van het gebied. 'Het is niet voor niets dat de locatie vanuit die achtergrond geduid is in de directe nabijheid van Panorama Gooweg. Prachtig gelegen met uitstekende zichtlijnen over het bloembollengebied.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer