FloraHolland wijst tuinders op Brexit Adjustment Reserve

De akker- en tuinbouw wordt bovengemiddeld hard geraakt door de brexit, meldt FloraHolland. De veiling wijst ondernemers er daarom op dat ze aanspraak kunnen maken op de Brexit Adjustment Reserve (BAR).

FloraHolland+wijst+tuinders+op+Brexit+Adjustment+Reserve
© Twan Wiermans

De BAR is een Europese regeling die ondernemers financieel tegemoetkomt als ze door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zakelijk zijn benadeeld. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de BAR uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hiervoor is 32 miljoen euro beschikbaar. De regeling is al sinds februari open, maar veel ondernemers zijn er niet van op de hoogte.

RVO onderzocht welke sectoren in Nederland het hardst worden getroffen door de brexit. Bovenaan staan de akker- en de tuinbouw, gevolgd door achtereenvolgens de voedingsmiddelenindustrie en producenten van elektrische apparatuur en machines. Volgens FloraHolland heeft brexit grote gevolgen voor bedrijven in de Greenports. Die gevolgen hebben niet zozeer betrekking op de omzet, maar bedrijven hebben wel te maken met extra douanecontroles en certificaten.


Gepaste ondersteuning

Getroffen ondernemers kunnen toegang krijgen tot het steunprogramma als ze aantonen dat ze voor 31 januari 2020 zaken deden met het Verenigd Koninkrijk en door de brexit zakelijk hinder hebben ondervonden. RVO geeft aan het belangrijk te vinden dat de dienstverlening die wordt aangeboden relevant is en impact heeft.

Medewerkers van RVO gaan in gesprek met deelnemers om vast te stellen wat die nodig hebben. Op basis daarvan ontwikkelen zij gepaste ondersteuning. De BAR loopt tot eind 2023. Aanmelden kan via de website van de RVO.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
 • Zondag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer