Britse varkenshouders sturen politiek en Tesco opnieuw wake-upcall

De Britse koepelorganisatie National Pig Association (NPA) heeft de Engelse overheid en retailer Tesco opnieuw een wake-upcall gestuurd. De boodschap van de oproep luidt: varkenshouders meer betalen of hen voorgoed kwijtraken.

Britse+varkenshouders+sturen+politiek+en+Tesco+opnieuw+wake%2Dupcall
© Archief Nieuwe Oogst

Oorzaken van de problemen in de Britse varkenshouderij zijn brexit en corona. Veel buitenlandse medewerkers verlieten Groot-Brittannië vanwege de brexit en corona zette de krappe arbeidsmarkt nog verder op scherp. Uit NPA-onderzoek blijkt dat de varkensstapel daardoor al met 10 procent is gekrompen. Verder geeft 80 procent van de varkenshouders aan de komende twaalf maanden niet te overleven. Dat gebeurt als de kloof tussen productiekosten en opbrengsten niet aanzienlijk kleiner wordt.

'Onze varkenshouders hebben nu help nodig. Hetzij van de overheid, hetzij van de rest van de keten. Gebeurt dat niet, dan verdwijnt de binnenlandse productie van varkensvlees', meldt de NPA. Uit hun onderzoek blijkt verder dat er nog altijd 100.000 slachtrijpe varkens in de pijplijn zitten. Elke dier dat een dag te laat wordt geslacht, kost de varkenshouder een kleine 60 euro per dier.
Steun toegezegd

Verschillende retailers kwamen de afgelopen achttien maanden al in beweging. NPA noemt de Co-op, M&S, Aldi, Asda, Morrisons, Sainsbury's en Waitrose. Die betalen hun leveranciers meer voor Brits varkensvlees, maar er moet meer gebeuren. Dat laat NPA aan multinational Tesco weten. Die wordt opgeroepen zijn positie te gebruiken om het verkoopvolume van Brits varkensvlees te vergroten.

De Engelse overheid wordt gevraagd om net als de Schotse regering te komen met een steunprogramma. NPA refereert daarbij ook aan EU-landen als Frankrijk en België die hun varkenshouders met nationale steun vooruithelpen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer