Inspectiedienst KCB ziet winst en omzet stijgen

Ondanks het uitblijven van extra inspectiewerkzaamheden vanwege de brexit, zijn de winst en omzet van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) afgelopen jaar fors gestegen. Aan baten noteert KCB in het jaarverslag over 2021 een bedrag van 25,87 miljoen euro. Dat is 28 procent meer dan het jaar daarvoor.

Inspectiedienst+KCB+ziet+winst+en+omzet+stijgen
© KCB

Verder behaalde de inspectiedienst een resultaat na belastingen van ruim 1,2 miljoen euro. In 2020 was de winst nog 264.000 euro.

In een verklaring over de financiële resultaten meldt KCB dat de uiteindelijke baten in 2021 sterk afwijken van de begroting. Hierin werd namelijk aanvankelijk rekening gehouden met de ingang van de brexit op 1 april 2021. Daarom had KCB een sterke stijging van fytosanitaire inspecties begroot voor de sierteeltexport en de export van groenten en fruit.


Vijftig extra inspecteurs

Vanwege het uitstel van de extra werkzaamheden voor de brexit tot 1 juli 2022 ontving het KCB van het ministerie van LNV een subsidie. Dit was bedoeld als compensatie voor gemaakte kosten voor het werven en opleiden van vijftig extra inspecteurs en de bijbehorende ondersteunende medewerkers. Deze inspecteurs konden in 2021 nog niet volledig declarabel worden ingezet.

De totale lasten van KCB stegen in 2021 van 19,88 miljoen naar 24,67 miljoen euro. Dit is hoofdzakelijk toe te schrijven aan de hogere personeelskosten, dus vooral vanwege de voorbereiding op de brexit. De winst van KCB wordt toegevoegd aan het eigen vermogen dat uitkomt op 9,5 miljoen euro.

Voor 2022 voorziet KCB een verdere stijging van de omzet. Ook zullen nog meer medewerkers worden aangetrokken en opgeleid en daarmee nemen de arbeidskosten verder toe. KCB heeft in elk geval besloten de tarieven voor de inspecties met 1,3 procent te verhogen. Verder wordt in 2022 geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuw software voor een inspectieprogramma.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer