Nog geen topseizoen voor pootgoedexport in Europa

De verkoop van Nederlands pootgoed in Europa blijft voorlopig nog achter ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt uit de voorlopige exportcijfers voor Nederlands pootgoed van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Nog+geen+topseizoen+voor+pootgoedexport+in+Europa
© Persbureau Noordoost

Tot en met eind maart werd vanuit Nederland 340.000 ton pootgoed verkocht naar bestemmingen binnen Europa. Een jaar geleden was dat op hetzelfde moment in het seizoen nog 10.000 ton meer. De kleine achterstand in de export komt vooral voor rekening van de Europese landen die geen onderdeel zijn van de Europese Unie.

Het meest in het oog springend is de export van pootgoed naar het Verenigd Koninkrijk. Daaraan zijn dit jaar vanwege de regelgeving rond de brexit allerlei restricties verbonden. De exportteller naar Britse afnemers stond op 31 maart op 3.500 ton. Dat is bijna 10.000 ton minder dan vorig jaar.


Ook Oekraïne kocht tot aan het peilmoment met 400 ton pootgoed, zo'n 1.000 ton minder dan vorig jaar. Opvallend is dat de verkoop naar Wit-Rusland met ruim 1.500 ton pootgoed juist plust met ongeveer 900 ton. De export naar Rusland moet nog op gang komen.

In totaal verkochten Nederlandse pootgoedbedrijven tot en met 31 maart bijna 627.000 ton pootgoed naar het buitenland. De export van pootaardappelen van oogst 2021 is daarmee gemiddeld, ten opzichte van de voorgaande vijf jaren. Dat de exportteller dit seizoen in totaal tot dusver hoger staat dan vorig jaar, is volledig toe te schrijven aan de grote volumes die met name Algerije en Egypte hebben afgenomen.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer