Verenigd Koninkrijk stelt controle op EU-voedsel uit tot eind 2023

Het Verenigd Koninkrijk stelt de controles op geïmporteerde levensmiddelen en verse producten uit de Europese Unie opnieuw uit, naar verwachting tot eind 2023.

Verenigd+Koninkrijk+stelt+controle+op+EU%2Dvoedsel+uit+tot+eind+2023
© Europees Parlement

De reden daarvoor is een aangekondigde herziening van het post-brexit regime. De controles zouden eigenlijk juli dit jaar worden ingevoerd, maar de Britse regering zei donderdag dat bij de herziening wordt bekeken hoe de resterende controles 'op een verbeterde manier' kunnen worden uitgevoerd. De conclusies hiervan zullen in het najaar worden gepubliceerd, waarna de nieuwe controleregeling eind volgend jaar in werking treedt.


Het is de vierde keer dat het Verenigd Koninkrijk de invoering van sanitaire en fytosanitaire (SPS) controles op EU-invoer heeft uitgesteld. De ministers rechtvaardigden eerdere vertragingen door te wijzen op de noodzaak om bedrijven in de EU meer tijd te geven om zich aan de nieuwe vereisten aan te passen en dat havens de nodige infrastructuur moeten bouwen.


Herstel

De verantwoordelijk minister Jacob Rees-Mogg zegt dat bedrijven zich nu moeten kunnen concentreren op herstel na de pandemie, het aanpakken van wereldwijde logistieke problemen en ervoor zorgen dat nieuwe kosten niet worden doorberekend aan consumenten.

'Het is van vitaal belang dat we het juiste regime voor invoercontroles hebben, dus we zullen nu samenwerken met de industrie om deze resterende controles te herzien, zodat ze het beste passen bij de eigen belangen van het Verenigd Koninkrijk', aldus Rees-Mogg. De in januari ingevoerde controles op de invoer van dieren, dierlijke producten, planten en plantaardige producten met het hoogste risico blijven van kracht, meldt de regering.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer