Veehouder Schothorst: 'Bij Binnenveld kun je nieuwe ideeën ontwikkelen'

Martijn Schothorst (24) uit het Gelderse Bennekom werkt voor Lely, producent van onder andere robots en datasystemen voor de melkveehouderij. Hij denkt erover om lid te worden van de gebiedscoöperatie Het Binnenveld.

Veehouder+Schothorst%3A+%27Bij+Binnenveld+kun+je+nieuwe+idee%C3%ABn+ontwikkelen%27
© Martijn Schothorst

Wat hebt u voor bedrijf?

'Mijn vader en moeder hebben een gemengd bedrijf in Bennekom. We melken rond de vijftig koeien en hebben een pluimveehouderijtak met dertigduizend leghennen. Ik heb een baan bij Lely, maar werk ook mee op het bedrijf van mijn ouders. We hopen binnenkort een maatschap aan te gaan.'

Het is goed dat je actief betrokken blijft bij wat er in jouw omgeving gebeurt

Martijn Schothorst, veehouder in Bennekom

Waarom zou u zich eventueel willen aansluiten bij de gebiedscoöperatie?

'Ik ben een paar keer naar een gebiedsavond geweest. Het is heel goed dat je als agrarisch ondernemer elkaar spreekt en actief betrokken blijft bij wat er in jouw omgeving gebeurt. En dat je daarover mee kunt praten. Het is ook goed om te zien wat de pijnpunten van elkaars bedrijf zijn.'


Wat verwacht u van een gebiedscoöperatie zoals Het Binnenveld?

'Eerlijk gezegd heb ik daar nog niet zo'n goed beeld van. Er werd tijdens de gebiedsavonden wel veel gepraat over het zelf verzuivelen en vermarkten in de regio. Maar dat zie ik nog niet zo zitten voor ons eigen bedrijf.

'Maar ik zou op bepaalde gebieden wel meer met collega-boeren willen samenwerken. Veel jonge boeren zijn echt op zoek naar vernieuwing, bij de coöperatie kom je elkaar tegen en kun je samen nieuwe ideeën ontwikkelen.'


Hoe ziet u de toekomst van jullie eigen bedrijf?

'ik wil het gemengde karakter van ons bedrijf graag zo houden. We hoeven niet te groeien, maar ik wil wel op verschillende fronten optimaliseren en ervoor zorgen dat bepaalde zaken makkelijker en praktischer gaan.


'Verder wil ik wat meer gaan doen met mestdrogen. Momenteel hebben we één stal met Freilandkippen. De andere stal is scharrel. Die staat nu leeg en die willen we alleen volzetten als we voor een bepaald label kunnen produceren.'


Wat betekenen de recente stikstofplannen voor jullie bedrijf?

'Volgens het beruchte kaartje moeten wij 12 procent reduceren. Dat zou te overzien zijn. In tegenstelling tot onze collega's die veel meer moeten reduceren in ons gebied. Daar maak ik me wel zorgen over.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer