Noord-Holland pakt stikstofuitstoot Tata Steel aan

Tata Steel in IJmuiden moet minder stikstof uitstoten. Provincie Noord-Holland en Omgevingsdienst Noord-Holland Noord scherpen de natuurvergunning aan. Het staalbedrijf behoudt wel zijn vergunning.

Noord%2DHolland+pakt+stikstofuitstoot+Tata+Steel+aan
© Tata Steel

De verwachting is dat door innovaties de komende jaren de stikstofuitstoot verder daalt en dat het bedrijf voldoende stikstofruimte behoudt. Die is nodig om de komende jaren de omschakeling naar een duurzame productie van groen staal mogelijk te maken, geeft de provincie aan.

Mobilisation for the Environment verzocht begin dit jaar de natuurvergunning in te trekken. Volgens Noord-Holland is de vergunning in 2016 op de juiste gronden verleend en is er geen sprake van strijdigheid met wettelijke voorschriften en een overtreding van de Wet natuurbescherming.


Nieuwe wandeloven

Verder zijn door provincie Noord-Holland maatregelen uitgevoerd in de Natura 2000-gebieden die negatief beïnvloed worden door de neerslag van stikstof vanuit Tata Steel. Door de genomen maatregelen bij de twee kooksfabrieken en de nieuwe wandeloven daalt de uitstoot van stikstof. Dat betekent dat de stikstofruimte in de natuurvergunning lager kan worden vastgesteld en ten gunste komt van de natuur.



De verwachting is dat in 2025 of 2026 de uitstoot van de pelletfabriek door verduurzaming door middel van de DeNOx-installatie aanzienlijk afneemt, laat de provincie weten. Tegen die tijd wordt de natuurvergunning opnieuw tegen het licht gehouden en naar verwachting in 2026 geactualiseerd.


Nieuwe voorschriften

Ook worden er nieuwe voorschriften voor uitstoot van stikstof opgelegd. Dat gebeurt voor mobiele bronnen op het terrein van Tata Steel, zoals het vervangen van locomotieven, mobiele werktuigen en vrachtwagens door milieuvriendelijkere alternatieven. Daarnaast worden voorschriften toegevoegd met de verplichting de uitstoot van stikstof per jaar te monitoren en hierover jaarlijks te rapporteren.

Tata Steel wordt verplicht om binnen een jaar in afstemming met de provincie de mogelijke extra beheermaatregelen in stikstofgevoelige habitattypen in de Natura 2000-gebieden in provincie Noord-Holland te inventariseren bij de terreinbeherende organisaties. Daarna moet het binnen een half jaar een uitvoeringsplan met maatregelen presenteren, inclusief de kosten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer