Delphy: 'Elektrisch loofdoden werkt sneller dan chemie'

'Met elektrisch loofdoden zagen we dat de aardappelen vier tot vijf dagen eerder los waren van het loof dan met chemie', stelt akkerbouwadviseur Jaap Grezel van Delphy. Hij was namens de adviesorganisatie donderdag aanwezig op de open dag van de onderzoekslocatie Noord-Oost van Delphy in het Drentse Nieuw-Weerdinge.

Delphy%3A+%27Elektrisch+loofdoden+werkt+sneller+dan+chemie%27
© Job Hiddink

De proef werd uitgevoerd met de Xpower, een elektrische onkruidbestrijder van het Duitse merk Zasso. Met deze machine wordt het onkruid of het gewas bestreden door stroomgeleiding. De plant wordt door de elektriciteit kapot gekookt, plantsappen worden stoom en de eiwitten stollen. Het voordeel van de eiwitstolling is dat het een onomkeerbaar proces is.

Het onderzoek in Drenthe is uitgevoerd in pootgoed van het ras Supporter. 'We zijn afgelopen dinsdag met het apparaat door het gewas geweest en je ziet nu al het resultaat', legt Grezel uit. 'Nog niet alles is dood, maar het lijkt al wel redelijk rooibaar.' Delphy doet onderzoek naar alternatieve loofdodingsmethoden, omdat het aantal effectieve middelen steeds minder wordt.


Meerdere doeleinden

'Als ik zie dat we met zwakkere middelen de aardappelen in vier keer dood moeten spuiten, dan wordt het ook een dure aangelegenheid', zegt Grezel. 'De Zasso-machine is ook niet goedkoop, maar wel geschikt voor meerdere doeleinden.'

'We hebben bijvoorbeeld goede resultaten behaald met het bestrijden van de hardnekkige wortelonkruiden veenwortel en heermoes in een graanstoppel. Na vijf minuten kon je al goed zien dat het geraakt was. Het is nog even afwachten of het ook goed doortrekt in de wortel.'

Het grootste knelpunt van de Zasso Xpower is de prijs. Een gemiddelde loonwerker komt voor 300 euro per hectare met de machine. 'Aanschaf van de Xpower is voor alleen een akkerbouwer gewoon niet te doen', weet Grezel. 'Op dit moment is loofdoden met chemie nog sneller en goedkoper, maar desondanks zullen we goed moeten nadenken over alternatieve methoden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  15 %
Meer weer