Loof Does verhoogt de capaciteit van loofdoding

Pootgoedteler en loonwerker Mart Marinussen uit het Gelderse Niftrik kan met de Loof Does met 500 liter spuitvloeistof zo'n 12 hectare aardappelen doodspuiten. Ook testte hij de effectiviteit van de loofdoding bij 50 en 75 procent van de middelendosering.

Loof+Does+verhoogt+de+capaciteit+van+loofdoding
© Agricult

'Een belangrijke reden voor ons om over te stappen op de Loof Does is de capaciteit', zegt Marinussen. 'Voorheen gebruikten we 300 liter water per hectare bij de loofdoding en verloren we veel tijd met vullen. Met de Loof Does verspuiten we 40 liter en kunnen we de hele dag doorrijden.'

Marinussen heeft in Niftrik, vlakbij Nijmegen, zelf een akkerbouwbedrijf met pootgoed en daarnaast doet hij loonwerk bij collega's. De Loof Does die hij dit jaar aanschafte, is uitgerust met de laagvolumespuittechniek van fabrikant Agricult.

'Het is een techniek op basis van verneveling van de spuitvloeistof in een hogere concentratie', legt Marinussen uit. 'Omdat de toediening op deze manier heel effectief is, zijn we dit jaar op twee praktijkpercelen verschillende doseringen van de loofdoodmiddelen gaan testen.'


Dosering verlagen tot 50 procent

Standaard begint Marinussen de loofdoding met Quickdown in een volveldsbespuiting. Op die behandeling volgt vijf dagen later het loofklappen en spuiten met Spotlight in één werkgang. 'Van die laatste bespuiting hebben we de werking van 50 en 75 procent van de dosering vergeleken met een volle dosering.'

Over zijn experiment zowel op zandgrond, in het Brabantse Aarle Rixtel, als op een eigen kleiperceel in Niftrik, is Marinussen niet ontevreden. 'Het lijkt er dit jaar op dat met een halve dosering de loofdoding goed heeft gewerkt. Zelfs bij een ras met sterk loof als Fontane. Dat kan iets te maken hebben met dit seizoen. Daarom gaan we de test volgend jaar op grotere schaal herhalen en ook meteen uitbreiden naar de consumptieteelt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer