USDA stelt tarwevoorraad naar boven bij

In de nieuwe berekeningen van de wereldwijde tarwebalans voor het seizoen 2022-2023 gaat het Amerikaanse landbouwministerie USDA uit van iets hogere theoretische eindvoorraden.

USDA+stelt+tarwevoorraad+naar+boven+bij
© Niels de Vries

De aanpassing is het gevolg van de weliswaar lagere oogstverwachting, maar dat wordt gecompenseerd door ook lagere verbruikscijfers voor tarwe wereldwijd. Dit blijkt uit het World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-rapport van juli. De theoretische eindvoorraad is aangepast van 266,8 miljoen naar 267,5 miljoen ton. De beginvoorraad aan tarwe op 1 juli 2022 is berekend op 280,1 miljoen ton.

USDA gaat uit van lagere tarweproducties voor de Europese Unie (EU), Oekraïne en Argentinië. De aanpassing voor de EU van 136,1 miljoen naar 134,1 miljoen ton is gebaseerd op de droge groeiomstandigheden in onder meer Spanje, Italië en Duitsland. Ook voor Oekraïne wordt de oogst inmiddels 2 miljoen ton lager ingeschat op 19,5 miljoen ton. Dit komt doordat het uiteindelijk te oogsten areaal kleiner blijkt dan eerder was gemeld door Oekraïense autoriteiten.


Grotere oogst in Canada en Verenigde Staten

Deze lagere productieprognoses worden voor een deel gecompenseerd door de naar boven aangepaste opbrengstcijfers voor Canada, de Verenigde Staten en Rusland. Zowel voor Canada als de Verenigde Staten rekent USDA inmiddels met een groter tarweareaal en ook betere hectareproducties. Rusland lijkt af te stevenen op een oogst van 81,5 miljoen ton tarwe, dat is ruim 5 miljoen ton meer dan in het oogstjaar 2021.

Vanwege de lagere opbrengsten schat USDA ook de exportvolumes voor de EU en Argentinië nu wat lager in. Daartegenover staat meer export vanuit Canada en de Verenigde Staten. De totale wereldconsumptie van tarwe daalt in de nieuwe prognose van USDA met 1,8 miljoen ton. Belangrijkste oorzaak van deze daling is dat er wereldwijd steeds minder tarwe wordt gebruikt voor veevoer.

Met een wereldwijde productie van 771,6 miljoen ton en een verbruik van 784,2 miljoen ton tarwe komt de theoretische eindvoorraad op 1 juli 2023 uit op 267,5 miljoen ton. Dat is 0,7 miljoen ton meer dan de voorspelling in het Wasde-rapport van juni, maar volgens USDA nog steeds het laagste niveau sinds het seizoen 2016-2017.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer