Tarwe-export EU lager dan verwacht

Het Franse analysebureau Strategie Grains heeft de prognose voor de export van tarwe uit de Europese Unie voor dit seizoen met 2 miljoen ton verlaagd.

Tarwe%2Dexport+EU+lager+dan+verwacht
© Twan Wiermans

Strategie Grains gaat er nu vanuit dat de 27 Europese lidstaten in het seizoen 2021-2022 in totaal zo’n 28 miljoen ton tarwe exporteren. De afgelopen twee maanden heeft het analysebureau de exportprognose voor tarwe steeds naar beneden gesteld. In mei werd gerekend met 29,9 miljoen ton en een maand daarvoor nog met 31,4 miljoen ton.

Oorzaak van de lagere exportprognose is volgens Strategie Grains de wegval van wereldwijde vraag door de stijgende tarweprijzen vanwege vooral de crisis in Oekraïne. Verder is er sprake van toenemende concurrentie op de exportmarkt van granen uit Noord-Amerika en Rusland. Om die reden worden de exportvolumes voor de EU ook voor volgend jaar iets lager ingeschat. De Franse analisten gaan nu uit van 30,3 miljoen ton tarwe en dat was vorige maand nog 30,8 miljoen ton.


Ook lagere productie

Ook over de tarweoogst is Strategie Grains inmiddels iets minder positief dan een maand geleden. Voor de EU is de verwachte oogst voor 2022-2023 nu 124,4 miljoen ton. Dat is 1,8 miljoen ton minder dan de prognose in mei en dat is vooral te wijten aan droogte aan het begin van het groeiseizoen. De verwachte productie is voor de EU ongeveer gelijk aan het vijfjarig gemiddelde, maar wel 6 miljoen ton lager dan vorig jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer