Ondanks regen prima omstandigheden bij het rooien van winteruien

De loonwerker startte maandagmorgen met het rooien van de eerste hectare winteruien bij akkerbouwer Jan Wijnen in het Noord-Brabantse Hoeven. 'Dat ging goed, totdat het hard begon te regenen', zegt Wijnen.

Ondanks+regen+prima+omstandigheden+bij+het+rooien+van+winteruien
© Willem Paterik

Dinsdag in de loop van de morgen kon de rooier zijn weg weer vervolgen om de resterende 2,5 hectare te rooien onder de inmiddels weer prima omstandigheden. De uienteler is tevreden over het verloop van de groei en de opbrengst van het gewas, dat hij half oktober plantte.

'De zware zandgrond met een vochtdoorlatende humuslaag leent zich goed voor deze teelt. De opbrengst kan ik nog niet concreet aangeven, maar die lijkt door de grove maat wel bovengemiddeld te zijn', voorspelt Wijnen.


Op tijd bemesten

Voordeel van winteruien telen is volgens de ondernemer dat het gewas vlot na de winter begint te groeien en hij daardoor op tijd stikstof kan bemesten. 'Ook heb ik het perceel drie keer beregend in de droge periode. Daardoor is de groei geleidelijk en zonder al te veel haperingen verlopen', omschrijft de Brabander.


Verder heeft Wijnen het onkruid goed onder de knie kunnen houden. Wel geeft hij aan dat de ziektebestrijding lastig was, ondanks dat er nauwelijks aantasting van valse meeldauw is te vinden. 'Warm en droog lijkt makkelijk, maar door te beregenen creëer je andere omstandigheden.' De akkerbouwer had dit jaar weinig last van schieters. Dat symptoom wordt meestal veroorzaakt door stress.


Fijnere nek Shakespeare

Wijnen teelde dit jaar voor het eerst het ras Shakespeare. Dat bevalt hem beter dan Troy, het ras dat hij voorheen verbouwde. 'Shakespeare heeft een fijnere nek dan Troy. Daardoor droogt de nek minder in en daarmee blijft de kwaliteit beter behouden', licht de akkerbouwer toe.

De uienoogst wordt zoals het nu lijkt na het weekend opgeladen. Daardoor kunnen de pijpen afsterven en opdrogen. Het laden gaat dan beter. Wijnen is blij dat hij de uien al vroeg heeft verkocht, want de prijs was toen vriendelijker dan nu.

'De afzet schijnt nu niet hard te lopen. Ik hoop de uien volgende week netjes en met zo min mogelijk tarra op de vrachtwagen te krijgen, anders heb ik nog niets aan de goede opbrengst.' Wijnen verhandelt de uien via het agrarisch bemiddelingsbureau PPA.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer