Zeeuwse primeur winterzaaiui Galatea F1

De Zeeuwse akkerbouwer Brian Salomé in IJzendijke rooide op 18 juni 3 hectare Galatea F1-winterzaaiuien van veredelaar Takii, parallel aan de traditionele viering van het nieuwe haringseizoen. Takii verkoopt de winteruien met name in Duitsland en Frankrijk. Dat ze nu in Zeeland worden gerooid, is volgens Takii uitzonderlijk.

Zeeuwse+primeur+winterzaaiui+Galatea+F1
© Han Reindsen

Hoewel het telen van winterzaaiuien in Nederland risico’s met zich meebrengt, bieden de ontwikkelingen in genetica en marktbehoeften volgens de Japanse zaadveredelaar ook kansen. Takii pioniert in Nederland met winterzaaiui Galatea F1 en de vroegste rode zaaiui Ruby Star F1 richting extreme vroegheid en lokale teelt als duurzaam alternatief voor uien uit andere werelddelen.

Brian Salomé van het gelijknamige landbouwbedrijf is met de Galatea-oogst de plantuien voor en kan vroeg en lokaal leveren. De voorsprong op plantuien behaalt Galatea F1 onder andere door de fijne nek. Hierdoor is deze winterzaaiui snel terug te drogen. De uien van Zeeuwse bodem worden via handelsbedrijf Goud Biervliet afgenomen door streekgenoot J. Jansen & Zonen voor verwerking.

De behoeften van verwerkers wegen zwaar mee in het veredelingsprogramma van Takii. 'Wij volgen de behoeften op de voet. Niet alleen die van onze primaire doelgroep, de telers, maar ook van de afnemers en verwerkers.

Een duurzaam alternatief voor uien uit andere continenten

CO2 -reductie is een thema dat vaker komt bovendrijven, mede gestuurd door de eindconsument. Wie zoekt naar duurzame alternatieven voor uien uit andere continenten, kan wel varen bij Galatea F1 en Ruby Star F1', laat een woordvoerder weten.


Haringseizoen

Parallel aan de start van het nieuwe haringseizoen oogstte landbouwbedrijf Salomé 3 hectare 'Hollandse Nieuwe uien'.

De zaadveredelaar grijpt de oogst aan om een winactie op poten te zetten (takii.eu/teamuitje), met een teamworkshop haringsnijden als prijs.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer