Ikwileerlijkezuivel.nl start begin 2023 met verwerking

Ikwileerlijkezuivel.nl heeft in Almelo het pand voor de eerste zuivelfabriek aangekocht. Vanaf 1 januari 2023 wil de onderneming starten met de productie en levering van zuivelproducten. Inmiddels is ook de tweede ronde crowdfundingsronde gestart, om 250.000 euro bijeen te brengen.

Ikwileerlijkezuivel%2Enl+start+begin+2023+met+verwerking
© Rik Hoogenberg

Met onder andere overheden, boeren en supermarkten worden afspraken gemaakt over concrete verduurzamingsdoelen in de komende jaren. Ook hebben supermarkten volgens de onderneming al toegezegd om vanaf de startdatum jaarlijks in totaal 15 miljoen kilo zuivel af te nemen. Het doel is om in Almelo door te groeien naar een maximale capaciteit van 35 miljoen liter per jaar. Volgens de initiatiefnemers zijn de verwerkingskosten daarbij lager dan bij andere zuivelproducenten.

De zuivelfabriek wordt aangestuurd door één centraal digitaal platform. 'Hierdoor kunnen we ook eenvoudig de volgende regionale zuivelfabrieken opstarten. Kortom, het is schaalbaar en de productiekosten blijven uitzonderlijk laag. In de fabriek wordt de melk, afkomstig van boeren in en rondom Natura 2000-natuurgebieden, verwerkt in een ambachtelijk productieproces tot natuurlijke zuivelproducten', vertelt mede-initiatiefnemer Rik Hoogenberg.

Verder wil ikwileerlijkezuivel.nl van de overheid 2,85 miljoen euro voor het project verduurzaming, waarbij duurzaamheidsplannen worden vastgelegd met ketenpartijen. Bij die verduurzaming gaat het om stikstof, broeikasgas, waterkwaliteit, biodiversiteit en dierenwelzijn. Eén van de verduurzamingsdoelen is bijvoorbeeld reductie van stikstofgassen met minimaal 50 procent. 'We willen met dit initiatief de nieuwe standaard in de Nederlandse zuivel worden', vervolgt Hoogenberg.

De insteek is om circa één miljoen euro per boerenerf beschikbaar te stellen om voor de komende drie tot vijf jaar maatregelen voor verduurzaming te realiseren. 'Drie miljoen euro om een bedrijf uit te kopen is méér geld. Alle ketenpartijen, maar ook overheden dragen hieraan bij. Je kunt de kosten voor verduurzaming niet alleen bij de boer op het bordje gooien', vervolgt Hoogenberg.


Makkelijk schaalbaar

In de eerste fabriek worden yoghurtproducten gemaakt, zoals magere yoghurt, skyr en Griekse en Turkse yoghurt. 'We willen terug naar een natuurlijke productiewijze. Zo wordt Skyr gemaakt met de originele IJslandse bacterieculturen gemaakt. En willen we op termijn karnemelk maken, dan doen we dit op de traditionele manier door boter te karnen.'

Er is een roadmap gemaakt, waarbij wordt gewerkt naar 150 miljoen kilo melk in vijf tot zes fabrieken over vijf jaar. Daarbij wordt, afhankelijk van waar de roadmap naar leidt, vanaf de tweede of derde fabriek ook andere producten aan het assortiment toegevoegd, zoals karnemelk.

'We willen de fabrieken dicht bij de Natura 2000-gebieden hebben. De verbinding tussen de boer en de consument moet weer sterker worden. Waar komt het eten vandaan en hoe staat het met de natuur en de boeren? Kleine, lokale zuivelfabrieken hadden we vroeger ook. Die zijn de nek omgedraaid, we brengen ze nu terug', klinkt Hoogenberg stellig.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer