Verkeerd beeld over energietransitie stoort glastuinbouw

De belangrijke bijdrage van glastuinders en de hele glastuinbouwsector aan de energietransitie wordt onvoldoende belicht door verkeerde beeldvorming en het gebruik van foutieve cijfers, stelt belangenorganisatie Glastuinbouw Nederland.

Verkeerd+beeld+over+energietransitie+stoort+glastuinbouw
© Thierry Schut

Door milieuorganisaties, politieke partijen en de media wordt regelmatig onjuiste cijferinformatie verspreid over de glastuinbouw. Dit leidt tot een verkeerde en ongewenste beeldvorming bij het brede publiek, vertelt directeur Ruud Paauwe van Glastuinbouw Nederland in een persbericht met als bovenkop: Glastuinbouw geeft tegengas.

‘Wanneer telers van glasgroenten, snijbloemen en potplanten voortdurend worden neergezet als ‘energieslurpers zonder toegevoegde waarde’, is dat zeer schadelijk voor een grote en belangrijke groep ondernemers’, vindt Paauwe. Hij omschrijft de glastuinders als innovatief en belangrijk vanwege de teelt van kwaliteitsproducten voor miljoenen consumenten.

‘Deze groep heeft de uitdagingen van de energietransitie vijftien jaar geleden al opgepakt. En de groep heeft, door het terugleveren van energie aan het stroomnet, ervoor gezorgd dat Nederland probleemloos kan overstappen op groene energievormen als zonne- en windenergie.’


Onjuiste cijfers

In de vele berichten in de media over hoge energieprijzen, de beschikbaarheid van gas en de mogelijke afschaling in de komende wintermaanden, wordt de glastuinbouw met regelmaat genoemd. In veel gevallen worden daarbij volgens Glastuinbouw Nederland onjuiste cijfers gebruikt, die vervolgens ook door andere media worden overgenomen.

Zo werd bijvoorbeeld recent gesteld dat de Nederlandse snijbloementeelt verantwoordelijk is voor 10 procent van het Nederlandse gasverbruik, terwijl dat in werkelijkheid in 2020 1,75 procent was. Daardoor ontstaat er een onjuist beeld van de glastuinbouw en dat beeld doet geen recht aan de economische meerwaarde van de sector, verklaart Paauwe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer