Roep om steun glastuinders groeit

De glastuinbouw worstelt met de hoge energieprijzen en staat tegelijkertijd voor een kostbare verduurzamingsslag. De Tweede Kamer wil dat het kabinet de sector steunt in de energietransitie die door de sterk gestegen kosten ernstig wordt bemoeilijkt.

Roep+om+steun+glastuinders+groeit
© Nieuwe Oogst

Moties van VVD en ChristenUnie die onder meer oproepen tot verruiming van het borgstellingskrediet voor de land- en tuinbouw en van bestaande subsidies voor de glastuinbouw werden deze week aangenomen. Voor het zekerstellen van de voedselvoorziening zouden bloementelers daarmee over moeten kunnen stappen op groenteteelt.

Ook vraagt de Kamer om het hergebruik van CO2 door de glastuinbouw vanuit de industrie te stimuleren. Nu is het voor grote uitstoters voordeliger om CO2 op te slaan in plaats van te leveren aan glastuinders.


Kamerdebat

De problemen in de glastuinbouw kwamen deze week ook ter sprake tijdens een Kamerdebat over de gevolgen van de Oekraïne-oorlog voor de voedselzekerheid. Dit onderwerp staat volgende week op de agenda van de EU-landbouwraad in Brussel.

De afhankelijkheid van de glastuinbouw van aardgas is een punt van zorg. Tweede Kamerlid Joris Thijssen (PvdA) vindt dat de afhankelijkheid van Russisch gas zo snel mogelijk moet stoppen. De glastuinbouw zou daarom versneld van het gas af moeten. Het hoge verbruik in de landbouw financiert volgens Thijssen 'Poetins oorlogsmachine'.


Niet overhaasten

Landbouwminister Henk Staghouwer wil geen overhaaste beslissingen nemen. 'De glastuinbouw moet die transitie wel mee kunnen maken. Het is wel een topsector met ongelooflijk veel kwaliteit en kennis. En als het dan gaat over kennis delen met de wereld dan is deze sector echt top.'

Samen met sectorpartijen werkt de bewindsman aan een maatregelenpakket voor de energietransitie in de glastuinbouw. De aangenomen moties worden daarin meegenomen. In april wordt meer bekend over die aanpak.


Voorzichtig optimisme

Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland, zegt blij te zijn dat de sectorpartijen in dit proces worden meegnomen. 'Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat de juiste inhoud op tafel wordt gelegd. Vanwege de oorlog is de situatie verergerd, waardoor er nog harder gewerkt wordt aan oplossingen. Ze moeten iets doen, dat besef is er.'

De sectorpartijen in de glastuinbouw stonden lange tijd alleen in hun roep om steun. Er heerst voorzichtig optimisme nu daar verandering in komt. Niettemin vindt voorzitter Bom-Lemstra dat het nog niet snel genoeg gaat: 'Het moet sneller.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer