Boeren bezetten meerdere snelwegen door het land

Boeren voeren maandagmiddag op meerdere plekken in het land actie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Op meerdere snelwegen, zoals de A67, de A28 en de A2, staan of rijden trekkers en kan het verkeer niet doorrijden. Ook bezetten boeren een afrit op de N36 bij het Overijsselse Ommen.

Boeren+bezetten+meerdere+snelwegen+door+het+land
© André Weima

In de buurt van het Drentse Hoogeveen op de A28 gaat het om ongeveer vijftig trekkers en op de A2 bij het Brabantse Best om zeker veertig landbouwvoertuigen. Op de A67 staan ongeveer veertig trekkers bij het Brabantse Liessel tussen Eindhoven en Venlo. Erachter is een kilometerslange file ontstaan. Op de weg zijn hooibalen neergelegd. De politie probeert die met een busje en met de hand weg te halen.

De politie deelt bij Hoogeveen boetes uit aan boeren die ondanks een verbod de snelweg op zijn gegaan. Zo'n dertig tot zestig tractoren zouden volgens een politiewoordvoerster de A28 in de richting van Assen zijn opgereden. De politie probeerde dit met een blokkade te voorkomen, maar de boeren reden daar met hun voertuigen omheen, onder andere via het talud. Daarna zijn de boeren alsnog geblokkeerd. Alle boeren die op de snelweg staan, krijgen nu een bekeuring, aldus de woordvoerster.

Rijbaan A30 geblokkeerd

Volgens Omroep Gelderland hebben trekkers al rijdend de rijbaan van de A30 geblokkeerd. Boeren verzamelen zich ook bij het Gelderse Winterswijk. Wat ze precies gaan doen en waar ze naar op weg zijn, is nog niet bekend. Ook in het Brabantse Schaijk verzamelen boeren zich.
Rijkswaterstaat verwacht dat op verschillende plekken 'kleine plukjes boeren de weg op gaan'. Woensdag ging het nog om een grote groep en ging het om massale hinder, zegt een woordvoerder. 'Dat zie je beter aankomen.' Omdat het nu om kleine groepen gaat, raadt zij weggebruikers aan om de snelheid aan te passen. 'Als jij 100 kilometer per uur rijdt en een boer 40 kilometer per uur, dan is het verstandig om je snelheid aan te passen.'


Korenburgerveen

Een groep boeren is maandagmiddag ook het natuurgebied Korenburgerveen in de buurt van Winterswijk ingereden. De tractoren waarmee zij het terrein op zijn gekomen, trekken giertanks en dragen mest. Dat blijkt uit interne communicatie van de protesterende boeren.

Volgens de boeren was het gebied rondom het natuurgebied in de Achterhoek twintig jaar geleden landbouwgrond. Tegenwoordig is het een bufferzone, waarmee de natte veengrond en het droge boerenland van elkaar worden gescheiden. De boeren hebben een grenspaal neergezet en het gebied, dat dichtbij de grens met Duitsland ligt, uitgeroepen tot Duits grondgebied. Daarmee vragen ze aandacht voor het feit dat er in het buurland andere regels gelden rondom stikstofuitstoot.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer