'Politici zoet houden met een kleurplaat'

Het is nu een paar dagen na de manifestatie in Stroe. De bereikbaarheid was dramatisch, de opkomst fenomenaal. De hoge opkomst is een goede indicatie voor de zorgen die leven op het platteland en een hoogtepunt voor de gezamenlijk opererende belangenbehartigers. Tegelijkertijd zou dit voor de landelijke politiek als dieptepunt aan moeten voelen. De zoveelste.

%27Politici+zoet+houden+met+een+kleurplaat%27
© John Oud

Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof en haar ambtelijk gevolg menen door het publiceren van een kleurplaat van Nederland de invulling van het platteland naar hun hand te kunnen zetten. Door een paar halen met een kleurpotlood worden lange tradities en opgebouwde levenswerken opeens als ongewenst weggezet. Tegelijk zijn ze wel zo slim om dit 'richtinggevende doelen' te noemen en het vuile werk bij de provincies over de schutting te kieperen.

Dit is het zoveelste dossier waaruit blijkt dat het ambtenarenkorps in Den Haag volkomen is vervreemd van het gewone maatschappelijke leven. Ambtenaren nemen geen verantwoordelijkheid om problemen op te lossen en politici misbruiken dossiers om zich te profileren op hun eigen stokpaardjes.

Het toeslagendossier is ondertussen breed uitgemeten. Burgers werden het slachtoffer van ambtelijke onwil. Vluchtelingen uit Oekraïne worden zo goed en zo kwaad mogelijk opgevangen. Nog niet zo lang geleden stonden voor Nederland werkende Afghanen radeloos voor een gesloten poort van het vliegveld in Kabul. Het ministerie van Buitenlandse Zaken voelde zich niet geroepen om een paar stempels te zetten. Onwil.

Lange tradities en levenswerken worden als ongewenst weggezet

Jack Rijlaarsdam, melkveehouder in Stompetoren

Het stikstofdossier past naadloos in het rijtje. De Raad van State heeft aangegeven dat de natuur beter beschermd zou moeten worden. Juristen die al jaren tegen de veehouderij procedeerden, zagen hun kans schoon met deze uitspraak de invloed van stikstof op de natuur uit te vergroten. Ambtenaren, politici en zelfs agrarische belangenbehartigers hebben zich hierin mee laten slepen. Het lijkt alsof iedereen nu denkt dat alleen de vermindering van stikstofuitstoot de natuur gaat redden.

Een boer weet dat planten op z'n tijd water nodig hebben, niet te veel, niet te weinig en van goede kwaliteit. Beetje voeding, soms bekalking en goed beheer. Niets gaat vanzelf. Het echt op waarde schatten van de invloed van stikstof en op orde brengen van alle invloeden op de natuur past alleen niet in de gekozen weg van reductie van de veestapel en wordt daarom door ambtenaren niet omarmd. Pure onwil.

De politiek kleutert ondertussen verder. Niet bezig met echte oplossingen, maar kibbelen in de Tweede Kamer en worden zoet gehouden met een kleurplaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer