'Verbod op betreding van natuur'

Allemaal zijn we ons ervan bewust dat de natuur in Nederland zwaar onder druk staat. Daar zijn allerlei factoren voor aan te wijzen, maar er wordt vooral vastgehouden aan de opgestelde stikstofmodellen. Dit zijn namelijk de enige rapportages die een zekerheid tot drie cijfers achter de komma kunnen geven.

%27Verbod+op+betreding+van+natuur%27
© John Oud

De depositie van stikstof zorgt voor uitstervende soorten en gebroken pootjes bij koolmeesjes. De kaartjes die in de media komen, spreken boekdelen. Het gehele duingebied in Nederland is roodgekleurd. We kunnen een voorbeeld nemen aan onze buurlanden. Daar zijn de kustzones mooi groen ingekleurd.

Minder stikstof uitstoten, dan komt alles vanzelf goed. Mooie bijkomstigheid is de aanname dat de veehouderij verantwoordelijk is voor het merendeel van de stikstofvervuiling. De sanering van deze vervuilers schept mooi extra ruimte voor groene plannetjes. Beleidsmakers schoten zichzelf hiermee in de voet. Het was hun even ontgaan dat ook andere activiteiten stikstofuitstoot veroorzaken.

Vooral een dreigende bouwstop voor woningen leverde hoofdpijn op. Deze bouwstop zou omzeild kunnen worden door een verlaging van de maximumsnelheid op de snelweg. Nu is er alleen een rechter die dwarsligt en niet begrijpt dat met langzamer rijden precies die natuur wordt ontzien die juist onder druk komt door woningbouw.

Sanering van vervuilers schept mooi extra ruimte voor groene plannetjes

Jack Rijlaarsdam, melkveehouder in Stompetoren

Net zoals een dwarsliggende rechter niet gelooft dat een beproefde emissiearme stal ook precies diezelfde emissiereductie oplevert bij een andere veehouder. Tegelijk worden veehouders in Noord-Brabant wel gedwongen deze dure, ter discussie staande stalsystemen uiterlijk in 2024 aan te schaffen. Deze week vond een rechter het zelfs problematisch dat koeien in Overijssel zonder vergunning weidegang kregen.

Nu is een stichting opgericht die zich echt bekommert om de natuur. Stichting NewMoB heeft als doel natuur en biodiversiteit te verdedigen tegen ongewenste invloeden. Voorlopig doel is een verbod op betreding van alle Natura 2000-gebieden in Nederland.

De mens heeft immers niet alleen invloed door de winden en boeren die ontglippen. Ook worden plantjes vertrapt of platgereden, uitgelaten honden en paarden leggen een bolus of verjagen inheemse diersoorten, herrie en lichtvervuiling verstoren dieren in hun natuurlijk gedrag, recreatie in de natuur trekt vervuilend verkeer aan, vakantiegangers nemen besmettelijke ziektes mee uit het buitenland en zo zijn er vast meer invloedrijke factoren te bedenken. Als rechters vooraf elk significant negatief effect op de natuur uit willen sluiten, dan is het hermetisch afsluiten van de natuur de enige overblijvende optie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer