'Klimaatadaptatie door beleidsmakers'

Het nieuws werd deze week bepaald door posters die zuivelconsumptie vergelijken met roken en Afghanen die zich aan het landingsgestel van vertrekkende vliegtuigen vastklampen. De posters zijn zo extreem dat de gemiddelde burger weinig sympathie voor de campagne zal voelen. Rustig afwachten tot het advertentiebudget van deze raddraaiers op is, dan verdwijnen de posters vanzelf weer uit het straatbeeld.

%27Klimaatadaptatie+door+beleidsmakers%27
© John Oud

Het verhaal over Afghanistan is te triest voor woorden. Je moet wel echt wanhopig zijn om te denken dat je op het landingsgestel van een vliegtuig mee kunt liften naar het buitenland.

Alle regeringsleiders lijken overvallen door de vlotte opmars van de Taliban. In april kondigde de Amerikaanse president Joe Biden de terugtrekking van de Amerikaanse troepen al officieel aan. Dit gaf de Taliban de tijd om zich te groeperen. De opmars was via internet te volgen, maar uiteindelijk probeert Nederland pas na de val van Kaboel nog mensen te evacueren.

Regeren is vooruitzien. Dat is helaas niet het handelsmerk van de huidige politici. Over het slepende stikstofdossier is al het nodige gezegd. Juridische kanttekeningen bij de introductie van het Programma Aanpak Stikstof )PAS) werden genegeerd.

Regeren is vooruitzien; helaas niet het handelsmerk van de huidige politici

Jack Rijlaarsdam, melkveehouder in Stompetoren

Op precies dezelfde wijze worden vrijstellingen voor de bouw verstrekt. Onze droogmakerijen liggen veel verder onder NAP dan de veenweidegebieden. Toch ligt de veenweide onder een vergrootglas in verband met ongewenste bodemdaling. Vernatting of zelfs moerasvorming wordt als oplossing voorgesteld, maar dat middel lijkt erger dan de kwaal. In feite haal je de grond alvast uit gebruik, omdat je bang bent dat deze anders onbruikbaar wordt.

Helemaal geweldig zijn de reacties op het klimaatrapport van het IPCC. Wetenschappers geven hierin aan dat de zeespiegel stijgt. Nederland is een deltagebied waar rivieren het water uit het achterliggende gebied afvoeren. Een stijgende zeespiegel kan worden weerstaan door verhoging van de dijken, maar daarmee kunnen de rivieren het water nog niet lozen. Door onvoldoende spuimogelijkheid komt een groot deel van West-Nederland dus onder water te staan.

Dit wetende is het merkwaardig dat in het Westen nog wordt gebouwd. De landbouw wordt geacht zich aan te passen aan het veranderende klimaat. Wanneer gaan beleidsmakers aan klimaatadaptatie doen?

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer