'Het ontslag van Erwin Wunnekink verandert niets'

Het is soms goed zoeken, maar er is ook weleens positief nieuws. Na veel lobbywerk heeft het demissionair landbouwminister Carola Schouten behaagd de verplichting om op zand- en lössgronden voor 1 oktober een vanggewas na de maisoogst te zaaien uit te stellen tot 31 oktober.

%27Het+ontslag+van+Erwin+Wunnekink+verandert+niets%27
© John Oud

Mooi op tijd, een half etmaal voordat de verplichting in zou gaan. Tegelijk wordt gemeld dat het advies van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet voor de toekomst is om voortaan onrijpe mais te hakselen. Het vanggewas krijgt hierdoor meer tijd om zich te ontwikkelen. Op sociale media is het verstandig een reactie nog eens na te lezen, voordat je op verzenden drukt. Dat lijkt me ook een goede procedure voor deze commissie.

Na het vertrek van Erwin Wunnekink als voorzitter en lid van het bestuur van FrieslandCampina is voor de leden de stijging van de garantieprijs naar 39,50 euro een mooie opsteker. Wunnekink had zich als doel gesteld de eenheid in de coöperatie terug te brengen. Maar zijn plan werd naar eigen zeggen geblokkeerd door polarisatie de laatste maanden.

Blijkbaar heeft Wunnekink niet meegekregen dat de roep om meer transparantie, daadkracht en oog voor het ledenbelang al langer is te horen. Dit was namelijk de aanleiding voor de discussie over de inrichting van de coöperatie, de zogenaamde governance, en in feite ook reden van het vertrek van Frans Keurentjes als voorzitter. Het idee dat iemand die bijna twaalf jaar medeverantwoordelijk is geweest voor het oude beleid nu voor de omslag zou kunnen zorgen, is wel kinderlijk naïef. Deze wonderlijke inschattingsfout kun je overigens ook zeker de ledenraad aanrekenen.

Blijkbaar heeft Wunnekink niet meegekregen dat de roep om meer transparantie, daadkracht en oog voor het ledenbelang al langer is te horen

Jack Rijlaarsdam, melkveehouder in Stompetoren

Wunnekink ziet zijn opstappen als statement en aanzet om te komen tot eenheid. Het ontslaan van de coach van een voetbalelftal levert doorgaans geen betere resultaten op. Zo zal ook zijn ontslag op zichzelf geen schokkende verandering brengen. De overgebleven bestuurders zullen echt uit een ander vaatje moeten tappen om het vertrouwen van de leden terug te winnen.

Wel steun ik zijn oproep om samen te werken aan een krachtige coöperatie. Niet uit idealisme, maar uit pure noodzaak. FrieslandCampina heeft een enorm marktaandeel en veel opgebouwde posities. Je kunt je eigenlijk geen voorstelling maken hoe de melkveesector eruit zou zien zonder deze marktleider.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer