Bij Zorgboerderij Reek kunnen kinderen tot zichzelf komen

Op de plek waar ze vroeger in Reek samen met haar man een melkveebedrijf runde, heeft Riekie Kappen al vijftien jaar een zorgboerderij. Naast dagbesteding voor volwassenen wordt hier lesgegeven aan kinderen die vastlopen in het onderwijs.

Bij+Zorgboerderij+Reek+kunnen+kinderen+tot+zichzelf+komen
© Studio Van Assendelft

Het is ontwapenend om te zien: een jongetje van ongeveer acht jaar komt spontaan langs bij Zorgboerderij Reek. Hij heeft een aantal jaren geleden een tijdje gelogeerd op de boerderij. Hij kan zich nog exact herinneren hoe dat destijds ging. Ook de namen van de begeleiders weet hij zich nog te herinneren. Geduldig geeft Riekie Kappen op al zijn vragen antwoord. Na een knuffel met de hond en een high five gaat hij weer vrolijk verder. 'Kom gerust nog een keer terug', glimlacht ze als hij vertrekt.

Als de jongen weg is, zegt de zorgboer: 'Daar doen wij het allemaal voor. Het is al een jaar of vier geleden dat dit jongetje hier is geweest, maar toch komt hij nog eens terug om te kijken en herinneringen op te halen. Ik ben blij dat het nu beter met hem gaat. Hopelijk komt hij samen met zijn ouders ook naar onze open dag.' Die is op vrijdag 24 (alleen voor zorgprofessionals) en zaterdag 25 juni.


Logeerhuis en speciaal onderwijs

Zorgboerderij Reek bestaat sinds 2007. In eerste instantie als logeerhuis voor kinderen met een overbelaste thuissituatie. Sinds enkele jaren biedt de zorgboerderij ook speciaal onderwijs voor kinderen die om wat voor reden dan ook niet meer verder kunnen op school.

Leerkrachten weten vaak niet meer wat zij met deze leerlingen aan moeten

Riekie Kappen, Zorgboerderij Reek

'We zijn gestart in de coronatijd. Destijds kwam ik in contact met een kind dat na Hemelvaart niet meer welkom was op zijn oude school. Tegelijkertijd sprak ik een oud-collega met onderwijservaring, die wel mogelijkheden zag om dit kind te begeleiden. Zo zijn wij kleinschalig begonnen', licht Kappen toe.


Federatie Landbouw en Zorg

Jaarlijks worden duizenden kinderen in de leeftijd van zes tot vijftien jaar van school gestuurd, blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research en de Federatie Landbouw en Zorg, waar Zorgboerderij Reek ook bij aangesloten is.

'Leerkrachten weten vaak niet meer wat zij met deze leerlingen aanmoeten', zegt de Brabantse ondernemer. 'Deze kinderen dreigen op die manier tussen de wal en het schip te vallen. Om die reden zijn wij in ons bedrijf gestart met het aanbieden van onderwijs aan kinderen uit deze doelgroep. Zonder enige vorm van reclame hebben wij al vijf leerlingen. Komend jaar hopen wij dit aantal verder uit te kunnen breiden naar tien tot twaalf leerlingen. Daarbij richten wij ons vooral op kinderen uit de regio Oss-Wijchen-Maashorst.'


Overprikkeld

Op Zorgboerderij Reek kunnen de kinderen van maandag tot en met donderdag terecht en worden zij begeleid door een professioneel team van ervaren leerkrachten en begeleiders. 'Bij kinderen die hier nieuw binnenkomen, kijken we eerst altijd hoe zij in hun vel zitten. Vaak zijn ze overprikkeld of hebben ze op meerdere vlakken met negatieve ervaringen te maken gehad, waardoor ze op school vastlopen en niet meer mee kunnen. Daarom is het belangrijk dat zij eerst weer tot zichzelf komen', legt docent Nancy Gelderman uit.

'Het onderwijs wordt hier aangepast op wat een kind aankan en nodig heeft. Ze leren hier spelenderwijs en ervaringsgericht. Wij bieden de kinderen een goede balans tussen onderwijs, buiten zijn en de omgang met en zorg voor dieren. Er zijn hier kalveren, schapen, kippen, varkens, pony's, konijnen en katten. Verder hebben we een tuinkas en een moestuin. Daardoor is er altijd wel iets te doen op het gebied van verzorging, onderhoud, repareren of knutselen', zegt Gelderman.


Zelfvertrouwen terugwinnen

'Het accent voor de leerlingen ligt hier op zelfvertrouwen terugwinnen, succeservaringen opdoen en leren door te doen. Vervolgens gaan we pas kijken wat het beste bij een leerling past. Waar kan hij of zij het beste naar uitstromen. Onze insteek is om de kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op een terugkeer naar regulier of speciaal onderwijs', licht de docent toe.


Zorgboerderij Reek was in eerste instantie een logeerhuis voor kinderen met een overbelaste thuissituatie.
Zorgboerderij Reek was in eerste instantie een logeerhuis voor kinderen met een overbelaste thuissituatie. © Studio Van Assendelft

Volgens Kappen was het niet gemakkelijk om te starten met het aanbieden van onderwijs op haar zorgboerderij. 'Met name de financiering was een struikelblok. Dit gebeurt via de Wet maatschappelijke ondersteuning, Wet langdurige zorg en Jeugdwet op basis van zorg in nature of persoonsgebonden budget', legt ze uit.


Budget

'Door een samenwerking van de ministeries van Volksgezondheid en Onderwijs is er budget vrijgemaakt voor onderwijs-zorgarrangementen en een pilot met onderwijs op zorgboerderijen. Uiteraard sluiten wij graag bij deze pilot aan, zodat wij nog meer kinderen die anders mogelijk gaan uitvallen kunnen helpen.'

Daarnaast biedt Zorgboerderij Reek dagbesteding voor volwassenen. Gelderman: 'Wij zien in de praktijk dat onze activiteiten voor kinderen en volwassenen elkaar aanvullen. Er is begrip voor elkaar en wij merken vaak dat kinderen zich optrekken aan de volwassenen.'


Riekie Kappen, Zorgboerderij Reek
Riekie Kappen, Zorgboerderij Reek © Studio Van Assendelft


Bedrijfsgegevens

Riekie Kappen startte in 2007 met Zorgboerderij Reek. Eerste was het een logeerboerderij voor kinderen met een overbelaste thuissituatie. Sinds enkele jaren biedt de zorgboerderij ook speciaal onderwijs voor kinderen die niet meer verder kunnen op hun huidige school. Daarnaast biedt Zorgboerderij Reek dagbesteding voor volwassenen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer