Jonge boeren vragen steun voor realiseren Green Deal

Met een actieplan vraagt het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) van beleidsmakers ondersteuning om aan de ambitieuze doelen van de Green Deal te kunnen voldoen.

Jonge+boeren+vragen+steun+voor+realiseren+Green+Deal
© NAJK

Het actieplan werd vandaag overhandigd aan Europarlementariër Peter van Dalen tijdens een werkbezoek aan een jonge boer in de Betuwe. Het NAJK wil met nog meer politici en beleidsmakers in gesprek gaan over hun wensen ten aanzien van de Green Deal.

Met de biodiversiteitsstrategie en de Boer-tot-Bord-strategie, wil de Europese Commissie komen tot een robuust en veerkrachtig voedselsysteem, stelt NAJK-bestuurder Peter Meedendorp. Deze doelstellingen komen volgens hem hard aan op veel boerenerven.


Robuust voedselsysteem

‘Echter staan ook wij voor een robuust voedselsysteem. Er wordt met die beleid veel gevraagd van de boeren van de toekomst en daarom is het tijd om iets terug te vragen’, verklaart Meedendorp. ‘Wij hebben een actieplan met maatregelen opgesteld die de Europese beleidsmakers moeten nemen om ons te helpen de Green Deal te realiseren.’

De wensen van NAJK hebben onder meer betrekking op de compensatie voor de kosten van de verduurzaming. De jonge boeren zijn van mening dat die kosten uit de markt moeten worden betaald. Als de markt geen financiële zekerheid kan bieden, dan moet de overheid daarvoor garant staan.

Verder pleit NAJK voor wettelijke kaders voor gewasbeschermingsmiddelen en een betere en snellere toelating van alternatieven voor chemische middelen. Bij evenwichtsbemesting geldt het gewas als basis. Daarbij moet het gebruik van onbewerkte of bewerkte dierlijke mest ruim baan krijgen ten opzichte van kunstmest.


Basisstandaarden in de EU

Voor wat betreft dierenwelzijn vindt NAJK dat er binnen de hele Europese Unie gelijke minimumstandaarden moeten zijn en een etiketteringssysteem met erkenning. Voor producten die niet voldoen aan de EU-basisstandaarden worden importheffingen betaald en het geld dat dit oplevert is bestemd voor investeringen in innovatie.

Tot slot verwacht NAJK van de overheid dat jonge boeren ondersteund worden bij hun bedrijfsovername. Dit kan onder meer met financiële middelen of door ze goede toegang te geven bij het verkrijgen van grond. Doel van de maatregelen is een klimaat creëren waarin het mogelijk is om dichter bij de doelen van de Green Deal te komen.

NAJK besluit het actieplan met de oproep aan Europese en Nederlandse politici om moed en lef te tonen om de jonge boeren verder door de transitie te helpen. Ze vragen het vertrouwen in hun ondernemerschap om de doelen te halen. 'Laat ons duurzaam voedsel produceren, want daar zijn wij het beste in', schrijft de NAJK in het persbericht vanwege de presentatie van het actieplan.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  14° / 8°
  60 %
 • Zaterdag
  12° / 7°
  95 %
Meer weer