Vertraging+bij+uitbreiding+vezelhennepbedrijf+Dun+Agro
Nieuws
© Han Reindsen

Vertraging bij uitbreiding vezelhennepbedrijf Dun Agro

Albert Dun uit het Groningse Oude Pekela wil het vezelhennepbedrijf Dun Agro uitbreiden. Hij wil twee nieuwe loodsen bouwen, maar gemeente Oldambt zorgt voor vertraging.

Dun Agro heeft een schuur nodig voor het drogen van panelen uit hennep. Daarnaast is er een tweede hal nodig voor de vezelproductie. 'Voor de vezelproductie heb ik al een machine gekocht, maar het gebouw staat er nog niet. Wegens ruimtegebrek huur ik elders 7.000 vierkante meter. Daar staan nu alle landbouwmachines', zegt Dun.

Omdat het vezelhennepbedrijf precies op de grens van de gemeenten Pekela en Oldambt ligt, heeft de ondernemer toestemming nodig van beide gemeenten. Gemeente Pekela heeft groen licht gegeven, maar gemeente Oldambt nog niet. 'Gemeente Oldambt vindt dat het bedrijf thuishoort op een industrieterrein. Dat kan niet. Ook al werk ik netjes, je hebt altijd met stof te maken en dat geeft overlast richting omwonenden.'


Bouwkavel vergroten

Voor de bouw van de twee loodsen is het nodig om de bouwkavel te vergroten. 'We zitten nu te knoeien op een bouwkavel van 1,2 hectare, terwijl grote veehouders soms een kavel hebben van 3 hectare', zegt Dun. Een bijkomend probleem is dat gemeente Oldambt in 2013 het bestemmingsplan heeft gewijzigd zonder dat Dun daarvan in kennis is gesteld. 'De gemeente belemmert de voortgang van het bedrijf.'


De uitbreiding van het bedrijf is nodig voor de productie van bouwmaterialen van vezelhennep voor de bouw van woonhuizen. Daarvoor teelt Dun zo'n 1.200 hectare vezelhennep. In totaal heeft Dun Agro al zo'n twintig huizen gebouwd. 'En we moeten er nog veel meer bouwen', zegt de ondernemer die onder andere trots is op een grote woning in Rotterdam. Deze woning is 15 bij 17 meter groot en drie verdiepingen hoog.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  11° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
Meer weer