Vogelgriepuitbraak kleinschalige houderij Boskoop

Vogelgriep is vastgesteld op een kleinschalige houderij in het Zuid-Hollandse Boskoop. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant, meldt het ministerie van LNV.

Vogelgriepuitbraak+kleinschalige+houderij+Boskoop
© Niek Stam

De ongeveer driehonderd vogels worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd. Het gaat om kippen, eenden, fazanten en kwartels. In de 3 kilometerzone rondom de besmette locatie liggen geen andere pluimveebedrijven.

In de 10 kilometerzone liggen vijf pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod. In het kader van de besmetting op de locatie in Boskoop wordt een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding daarvan aanvullende maatregelen genomen.


Vervoersverbod

Het vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.


Tekst gaat verder onder kaart

De landelijke ophok- en afschermplicht is nog altijd van kracht. Het is bovendien verboden om vogelverblijfplaatsen van risicovogels te bezoeken. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen als kippen, watervogels en loopvogels.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer