Europese Unie voor vogelgriepvaccinatie, vraagtekens bij export

De landbouwministers van de Europese Unie hebben unaniem ingestemd met een strategie om vaccinatie van pluimvee tegen vogelgriep mogelijk te maken. Frankrijk voert momenteel al twee vaccinproeven uit. Een eerste onderzoek onder gecontroleerde omstandigheden start deze zomer in Nederland.

Europese+Unie+voor+vogelgriepvaccinatie%2C+vraagtekens+bij+export
© Dirk Hol

In de afgelopen jaren zijn de meeste Europese landen, maar ook Azië en Noord-Amerika, getroffen door uitbraken van hoogpathogene vogelgriep. De huidige uitbraak in Europa is de meest ernstige in de recente geschiedenis. De Europese landbouwministers benadrukken dat strikte biosecurity op de eerste plaats komt om uitbraken van hoogpathogene vogelgriep te voorkomen.

Ook moet alles worden gedaan om te voorkomen dat besmettelijke ziekten Europa binnenkomen en zich kunnen verspreiden. De ministers staan nu op het standpunt dat vaccinatie tegen vogelgriep daarop een aanvullende maatregel kan zijn. De EU staat daarbij een regionale aanpak voor, waarbij de vaccinatie wel voorgeschreven kan worden in dierdichte gebieden, maar niet in de hele EU.


Voordat vaccins toegepast kunnen worden, moet zeker zijn dat ze effectief en veilig zijn. Het is van belang dat gevaccineerde dieren zijn te onderscheiden van niet-gevaccineerde dieren. Daarnaast is een goed monitoringssysteem nodig om in de gaten te houden hoe de wilde virusstammen zich ontwikkelen en of de vaccins er nog steeds goed tegen werken.


Handelsbelemmeringen wegnemen

De meeste EU-landbouwministers benadrukken wel dat ze nog nergens mee instemmen, omdat ze eerst willen weten hoe de exportlanden zullen reageren. In de wereldhandelsorganisatie WTO van de Verenigde Naties wordt tot nu toe erg moeilijk gedaan over het vaccineren van dieren. De vrees voor de menselijke gezondheid speelt daarbij een grote rol.

De ministers roepen daarom op om er via een gezamenlijke inspanning voor te zorgen dat het vaccineren tegen vogelgriep in de internationale handel wordt geaccepteerd. De ministers vragen de Europese Commissie en de lidstaten om samen een roadmap te ontwikkelen voor een dialoog met handelspartners.


Betere oplossing dan preventief doden

Vaccinatie van pluimvee is uiteindelijk een betere oplossing dan het preventief doden van grote aantallen dieren om uitbraken van hoogpathogene vogelgriep te stoppen. Dat ligt maatschappelijk steeds moeilijker en staat volgens de landbouwministers haaks op het doel van een Europees duurzaam voedselsysteem.

Veel ministers benadrukten ook dat niet alleen onder handelspartners, maar ook onder de eigen pluimveehouders draagvlak voor de vaccinatie moet worden gezocht. Een belangrijk argument daarbij is het dierenleed, omdat bij besmettingen de hele getroffen veestapel moet worden geruimd. Vaccinaties tegen dierziekten leidden in het verleden tot beperkingen op de Europese export. Bovendien moet de Europese voedselveiligheidsdienst Efsa daarover eerst een advies uitbrengen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer