Weinig+handel+in+tarwe
Nieuws
© CZAV

Weinig handel in tarwe

Zowel kopers als verkopers nemen op de tarwemarkt een afwachtende houding aan.

Tarwetelers willen niet verkopen omdat de prijs volgens hen te laag is. Aan de andere kant wachten handelaren juist een verdere daling van de noteringen af omdat er voldoende tarwe beschikbaar is.

Dit meldt RVO deze week in het weekbericht granen. Op de Matif in Parijs daalde deze week de notering voor voertarwe op levering in maart 2016 licht van 179 euro naar 176 euro per ton.

Goede groeiomstandigheden

Wereldwijd zijn de exportvolumes laag, de tarwevoorraden relatief hoog en bovendien lijken de groeiomstandigheden voor wintertarwe in de grote teeltregio's wereldwijd vrij goed.

De Amerikaanse landbouwministerie USDA verhoogde afgelopen week in het WASDE-rapport de prognose van de wereldvoorraden voor tarwe. Reden is vooral de Canadese tarweoogst die uitkomt op 27,6 miljoen ton en dat is 1,6 miljoen ton hoger dan aanvankelijk verwacht.

Rusland-Turkije

Volgens RVO hebben de spanningen tussen Rusland en Turkije ook gevolgen voor de tarwemarkt. Tot voor kort importeerde Turkije meeste tarwe uit Rusland, maar dat zal voorlopig stoppen. De verwachting is dat Turkije voor dit seizoen 3,5 miljoen ton aankoopt in het buitenland.

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer