Russen+controleren+Turks+voedsel+extra
Nieuws
© repro.nl

Russen controleren Turks voedsel extra

Rusland heeft de controle verscherpt op voedsel en landbouwproducten die worden geïmporteerd uit Turkije. Het ministerie van landbouw heeft de inspectiedienst Rosselchoznadzor daartoe opdracht gegeven, maakt het departement bekend.

Onderzoek wijst volgens het ministerie uit dat 15 procent van de landbouwinvoer uit Turkije niet voldoet aan de Russische regels.

Klanten en bedrijven hebben volgens minister van landbouw Alexander Tkatsjev geklaagd over 'herhaaldelijke schendingen van Russische standaarden door Turkse producenten'. Rusland importeert vooral groente, fruit en vleesproducten uit Turkije.

Handelssanctie

Volgens persbureau Bloomberg zijn de controles simpelweg een handelssanctie vanwege het neerschieten van een Russische gevechtsvliegtuig door Turkije eerder deze week.

De Russische president Vladimir Poetin noemde het incident 'een mes in de rug door medeplichtigen van terrorisme'. Ankara zegt dat het toestel is neergeschoten nadat het herhaaldelijk was gewaarschuwd dat het in Turks luchtruim was.

Alliantie

De aankondiging van de extra voedselcontroles - een middel dat Rusland ook tegen de Europese Unie heeft ingezet - kwam op de dag dat de Franse president François Hollande een bezoek bracht aan Moskou om te praten over een alliantie in de strijd tegen Islamitische Staat.

ANP

Weer

 • Maandag
  15° / 14°
  60 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  20 %
 • Woensdag
  19° / 13°
  20 %
Meer weer