Provincie Overijssel wil PAS-melders met eigen regeling legaliseren

Provincie Overijssel wil PAS-melders legaliseren, hoewel dat volgens de provincie eigenlijk een taak van het Rijk is. Omdat de landelijke overheid nog steeds geen oplossing biedt, willen Gedeputeerde Staten met een eigen regeling nu stikstof uit de markt halen.

Provincie+Overijssel+wil+PAS%2Dmelders+met+eigen+regeling+legaliseren
© Nieuwe Oogst

Om dat mogelijk te maken, leggen Gedeputeerde Staten een voorstel aan Provinciale Staten voor. Het 'oplossen' van de schrijnende situatie van PAS-melders, in veel gevallen ondernemers die in 2019 ter goeder trouw een melding deden met betrekking tot hun stikstofuitstoot, kan grofweg op twee manieren.

Enerzijds kan een beperkte aanpassing van de bedrijfsvoering, door bijvoorbeeld een kleine reductie van het aantal stuks vee, ervoor zorgen dat de betreffende ondernemer binnen de geldende vergunning blijft. Dan gaat het om maatwerk in goed overleg met de betreffende ondernemer.

Het grootste deel van de PAS-melders is echter alleen geholpen met een nieuwe vergunning, waarvoor stikstofruimte nodig is. Gedeputeerde Staten willen daarom 15 miljoen euro uittrekken om stikstofruimte 'uit de markt' te halen door opkoop. Die vrijkomende ruimte komt in een doelenbank voor PAS-melders. Daarnaast is 10 miljoen euro nodig om bronmaatregelen mogelijk te maken, zoals subsidie voor technische innovaties.


Eigen tijdelijke regeling

Overijssel gaat stikstofruimte uit de markt te halen door hiervoor een eigen regeling open te stellen en vervolgens stikstofrechten op te kopen en de vergunning daarop aan te passen. De provincie koopt geen grond of opstallen, maar enkel stikstofruimte.

Wanneer Provinciale Staten met het voorstel instemmen, zal de provincie een tijdelijke regeling ontwikkelen. Deze wordt daarna opengesteld met een vooraf duidelijk vastgesteld financieel plafond en mogelijk in tranches uitgerold. Overijssel betaalt eenmalig voor de stikstofruimte van zowel agrarische als niet-agrarische bedrijven die vrijwillig willen stoppen of afbouwen, maar hun grond en opstallen willen behouden.


Landelijke bronmaatregelen

De vergunningen worden dan vervolgens naar evenredigheid ingetrokken. De regeling gaat lopen naast de landelijke bronmaatregelen. Om vergunningverlening mogelijk te maken, kijkt Overijssel allereerst uit naar de Kamerbrief van minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof. Die is voor 10 juni aangekondigd.

Wanneer de inhoud van deze brief onvoldoende zekerheid biedt voor PAS-melders om gelegaliseerd te worden, neemt Overijssel dus zelf actie. Het gaat om bronmaatregelen die gelden voor alle sectoren en waarmee behoud van natuurwaarden kan worden gegarandeerd.


Technische innovatie

Een voorbeeld van een bronmaatregel kan bijvoorbeeld technische innovatie zijn. Dergelijke bronmaatregelen kunnen ingrijpend zijn, maar zijn volgens de provincie nodig omdat na legalisatie de betreffende bedrijven niet opnieuw in juridische onzekerheid terecht mogen komen. De Overijsselse gedeputeerden vinden dat het de hoogste tijd is om nu door te pakken na drie jaar van afwachten door de gezamenlijke overheden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer