Boomkweker moet betalen voor vernietiging verboden middelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat bijna 500 liter niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen vernietigen op kosten van een boomkweker in de provincie Noord-Brabant.

Boomkweker+moet+betalen+voor+vernietiging+verboden+middelen
© Waterschap Zuiderzeeland

Een inspecteur van NVWA bezocht de boomkwekerij na een melding dat op het bedrijf gewasbeschermingsmiddelen werden gebruikt die niet meer zijn toegelaten in Nederland. Op de zolder van een bedrijfspand trof de inspecteur inderdaad 83 verpakkingen aan met in totaal 485 liter verboden herbiciden.

De vondst betreft onkruidbestrijdingsmiddelen die sinds 2020 niet meer mogen worden gebruikt in Nederland. De aangetroffen middelen zijn afgevoerd en worden vernietigd. De kosten daarvan verhaalt de NVWA op de kweker.


Mogelijk een bestuurlijke boete

De NVWA gaat ervan uit dat de kweker middelen wilde hamsteren om ze te kunnen blijven gebruiken. Mocht uit onderzoek van de bedrijfsadministratie blijken dat de ondernemer de middelen na het vervallen van de toelating nog heeft gebruikt, dan legt de NVWA daar eveneens een bestuurlijke boete voor op.

In dat geval maakt de NVWA ook melding bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dat heeft mogelijk gevolgen voor de toeslagrechten voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid die de Brabantse boomkweker ontvangt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer