Stijgende lijn in ontwikkeling van groene middelen

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) laat weten dat van de 29 nieuwe stoffen die nu worden beoordeeld er twintig 'groen' zijn. Het gaat daarbij om zeventien bacteriën en drie plantenextracten.

Stijgende+lijn+in+ontwikkeling+van+groene+middelen
© Koos van der Spek

Het Ctgb rondde dit jaar al voor vijf nieuwe stoffen die als laagrisicostof kunnen worden goedgekeurd de beoordeling af. De organisatie constateert dan ook dat er een stijgende lijn zit in de ontwikkeling van groene middelen.

De positieve conceptbeoordeling van het Ctgb, het Draft Assessment Report, gaat nu voor commentaar naar andere beoordelingsautoriteiten in Europa. Wanneer nodig worden eventuele discussiepunten besproken met experts van alle lidstaten.


Definitieve goedkeuring

Daarna schrijft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa) de conclusie over de stof en besluit de Europese Commissie over definitieve goedkeuring. Onder dit besluit valt ook de erkenning als 'laagrisicostof'.


De stoffen vormen de basis voor het ontwikkelen van 'groene' gewasbeschermingsmiddelen. Zowel het Nederlandse als het Europese beleid is gericht op verduurzaming. Doel daarvan is minder chemische stoffen in het milieu te brengen.

Nederland zet met de Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 in op de doel en Europa met de boer-tot-bordstrategie. Het Ctgb meldt dat in de Europese gewasbeschermingsverordening is vastgesteld dat per stof één land de beoordeling doet en de andere Europese landen de gelegenheid krijgen om op de resultaten te reageren. Het in groene stoffen gespecialiseerde Green Team van het Ctgb krijgt relatief veel dossiers voor zulke stoffen.


Andere aanpak

Groene stoffen en middelen zijn niet per definitie zonder risico voor mens, dier of milieu, laat het Ctgb weten. Daarom moeten deze op hun veiligheid worden beoordeeld en dat vraagt een andere aanpak dan bij chemische middelen.

Veel van de gebruikelijke risico's, studieprotocollen en beoordelingsmethodes zijn hier niet van toepassing. Het Ctgb heeft in de Europese Unie daarom voorgesteld om micro-organismen niet individueel, maar geclusterd naar soort te beoordelen. Dit vanwege de beoordelingsefficiëntie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer