Poetin bereid om graanexport Oekraïne toe te staan

Rusland is bereid mee te werken aan de 'onvoorwaardelijke' export van graan uit Oekraïne, meldt het Kremlin zaterdag. Dat aanbod is gedaan in een driehoeksgesprek per telefoon tussen president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Het was voor het eerst sinds maart dat het drietal op deze wijze overleg voerde.

Poetin+bereid+om+graanexport+Oekra%C3%AFne+toe+te+staan
© Han Reindsen

'Rusland staat klaar om te helpen bij het vinden van opties voor ongehinderde export van graan, ook van Oekraïens graan uit havens aan de Zwarte Zee', aldus de verklaring van het Kremlin.

Van Duitse zijde werd gemeld dat Poetin bereid zou zijn mijnen op te ruimen om schepen toegang te verschaffen tot havens in de Oekraïne. Dat zou niet leiden tot vijandelijke Russische acties. De Verenigde Naties moeten een centrale rol spelen bij het bereiken van een overeenkomst en de uitvoering ervan.


2.500 strijders

In het tachtig minuten durende gesprek hebben Macron en Scholz er omgekeerd bij Poetin op aangedrongen rechtstreeks te gaan onderhandelen met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Macron en Scholz riepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en terugtrekking van het Russische leger uit het oosten en zuiden van Oekraïne. Ook deden zij een beroep op Poetin om de 2.500 strijders vrij te laten die gevangen werden genomen bij de inname van het Azovstal-complex in Marioepol.

Poetin waarschuwde op zijn beurt voor een verdere 'destabilisatie' van de situatie door de aanhoudende leveringen van westerse wapens aan Kiev.

Oekraïne geldt als een belangrijke exporteur van vooral maïs en tarwe, maar ziet de productie en uitvoer ernstig gehinderd door de gevechten. Ook Rusland komt moeilijk van zijn graan en kunstmest af door de geldende westerse sancties. De twee landen produceren een derde van de tarwe in de wereld, wat leidt tot problemen op de wereldwijde voedselmarkt.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer