EU stelt na braakligging nu ook wisselplicht jaar uit

De Europese verplichte wisselteelt op akkers, die volgend jaar zou ingaan, wordt vrijwel zeker uitgesteld. De Europese Commissie en de lidstaten steunen het Duitse voorstel om dat onderdeel van de Green Deal een jaartje aan te houden. Ook wordt de al uitgestelde verplichte braakligging nog eens een jaar doorgeschoven.

EU+stelt+na+braakligging+nu+ook+wisselplicht+jaar+uit
© Europese Unie

EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski zei vorige week in Brussel, na afloop van de LNV-ministervergadering, dat hij verder uitstel steunt en dat het EU-bestuur de zaak nu onderzoekt. De Duitse minister Cem Özdemir (Bündnis 90/Die Grünen had de Europese Commissie hier vorige maand al had om gevraagd. Hij presenteerde zijn voorstel tijdens de vergadering.

De vruchtwisselingsregel, het van het ene jaar op het andere jaar wisselen van gewassen op een perceel om zo de bodemgesteldheid en biodiversiteit te beschermen, zou januari 2023 van kracht worden. Het is een van de voorwaarden voor boeren om rechtstreekse steun te ontvangen in het kader van het nieuwe landbouwbeleid.


Meerderheid is voorstander

Tijdens een persconferentie na afloop gaf Wojciechowski aan dat een 'meerderheid van lidstaten voorstander is' van deze tijdelijke afwijking. 'We zijn erover aan het nadenken, hierover is nog geen beslissing genomen. Het is niet per se ideaal', erkende hij. Daarmee wees de landbouwcommissaris erop dat 'in het algemeen vruchtwisseling een belangrijke landbouwpraktijk is die moet worden gehandhaafd.'

Wojciechowski reageerde niet op vragen van verslaggevers over de recente nieuwe brief van Europarlementariërs van de landbouwcommissie. Daarin wordt ook gepleit voor versoepeling van de Green Deal-criteria in het landbouwbeleid.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

'Het wordt steeds duidelijker dat destabilisatie door de aanval op de voedselvoorziening een van de Russische instrumenten en doelstellingen van deze oorlog is', stelt Wojciechowski. 'We moeten ons productiepotentieel behouden en de veiligheid van de voedselvoorziening garanderen.'


Opslagcapaciteit

Transportcommissaris Adina Valean had de landbouwministers voorgehouden dat de komende drie maanden minstens 20-25 miljoen ton tarwe uit Oekraïne moet worden geëxporteerd. 'Het vrijmaken van opslagcapaciteit is de onmiddellijke prioriteit in Oekraïne, maar ook in de EU.'

Valean presenteerde een actualisering van de EU-strategie om de export van granen uit Oekraïne via 'groene corridors' te vergemakkelijken. 'Voor de oorlog exporteerde Oekraïne tot 5 miljoen ton tarwe per maand via havens aan de Zwarte Zee. Dat aanbod moet nu worden omgeleid naar spoorwegen, wegen en binnenwateren, en vervolgens naar EU-havens voor verdere export op de wereldmarkten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer