Inval Belgische manege in Arendonk na omkatten paarden

De Belgische federale politie is woensdagochtend een manege in het Vlaamse Arendonk, vlak over de grens bij Tilburg, binnengevallen. Dat gebeurde samen met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, andere inspectiediensten en Agentschap Dierenwelzijn. Het bedrijf wordt verdacht van grootschalige fraude als het omkatten van paarden.

Inval+Belgische+manege+in+Arendonk+na+omkatten+paarden
© Pixabay

Door dit omkatten zouden paarden alsnog in de voedselketen terecht kunnen komen. Volgens verschillende media zijn bij de inval verwaarloosde paarden aangetroffen. De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen heeft in totaal acht huiszoekingen uitgevoerd op adressen in de provincies Antwerpen en Namen.

Dat deed FGP naar aanleiding van een al langer lopend onderzoek naar grootschalige fraude met paarden en bedreigde diersoorten, meldt het parket van Antwerpen. Bij de inval waren honderd agenten betrokken. Het gaat bij die huiszoekingen om meerdere bedrijven die zich bezighouden met de import en export van paarden, maar ook paardachtigen als ezels.


Groothandel in levende dieren

Bij die bedrijven gaat het ook om een groothandel in levende dieren, landbouwproducten en textielgrondstoffen. Alleen in Arendonk werden paarden aangetroffen. Vier mannen tussen de 26 en 55 jaar, samen met een vrouw van 55 jaar uit België en een Spanjaard van 29, werden gearresteerd en worden verhoord.

Bij de huiszoekingen werden onder meer paardenpaspoorten, gezondheidscertificaten, verdovingsproducten, hormonale producten, geld en een wapen in beslag genomen. Uit eerdere controles kwam al naar voren dat er systematisch geknoeid werd met paspoorten en chips en dat de registratieplicht aan de laars werd gelapt. Het gaat niet alleen om de handel in paarden, maar ook om exotische en beschermde dieren.


Nieuwe identiteit

Uit verder onderzoek bleek dat dieren en dan voornamelijk paarden, een nieuwe identiteit kregen om deze dan als slacht- of hobbypaard te kunnen verkopen. Dat levert financieel voordeel op, maar leidt ook tot risico's voor de volksgezondheid. Verder wordt er geen rekening gehouden met het dierenwelzijn.

De verdachten handelen volgens het parket als een criminele organisatie die mogelijk ook internationaal vertakt is. Daarom zijn Europol en Seprona, de natuurbeschermingsdienst van de Spaanse Guarda Civil, ook betrokken bij het onderzoek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer