Vordering paardenvleessjoemelaar Willy Selten fors lager

De illegale winst die Willy Selten maakte op de verkoop van paardenvlees als rundvlees wordt fors lager ingeschat dan de miljoen euro die de officier van justitie noemde. De rechtbank van Oost-Brabant oordeelt dat hij 84.908,88 euro moet terugbetalen.

Vordering+paardenvleessjoemelaar+Willy+Selten+fors+lager
© Omroep Brabant

De rechtbank stelt dat Selten een wederrechtelijk voordeel heeft verkregen van ruim 94.000 euro. Omdat de afhandeling bijna vier jaar te lang heeft geduurd, krijgt hij daarbij een korting van 10 procent.

Het is volgens de rechtbank door een gebrekkige en deels valse administratie niet mogelijk na te gaan welke partijen vlees precies 'fout' waren. Selten is hier zelf schuldig aan, maar toch vindt de rechter het onredelijk om de hele winst van de bedrijven en de inkomsten van Selten en zijn partner in de jaren 2011 en 2012 aan te merken als illegale winst.


Niet in alle producten

Volgens de rechtbank Oost-Brabant bestaat er geen discussie over dat het paardenvlees lang niet in alle vleesproducten is vermengd. Het is aannemelijk dat het grootste deel van de goederenstroom van de bedrijven geen versnipperd vlees betrof, terwijl het paardenvlees uitsluitend werd verwerkt in het vlees dat wel was versnipperd.

Verder zijn de winstmarges op de verkoop van versnipperd vlees lager dan op onversnipperd vlees. De rechtbank schat de illegale winst op 10 procent van de totale winst. De belasting die over die winsten werd betaald moet van dat bedrag worden afgetrokken.


336.000 kilo paardenvlees

Selten was bestuurder van twee bedrijven die zich bezighielden met het inkopen, uitbenen en versnijden van rundvlees en het verhandelen ervan. In 2011 en 2012 werd minimaal 336.000 kilo paardenvlees ingekocht en verwerkt.

In de administratie en financiële boekhoudsystemen van de bedrijven werd niet geregistreerd dat paardenvlees was verwerkt, waardoor ook niet op de verkoopfacturen en bijbehorende papieren stond dat het geleverde product paardenvlees bevatte. Daarmee wordt Selten verweten dat hij facturen en documenten, pakbonnen en schriftelijke verklaringen heeft vervalst.

De rechtbank veroordeelde hem daarvoor in april 2015 tot een gevangenisstraf van dertig maanden. Het gerechtshof matigde die straf in maart 2019 tot twintig maanden cel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer