Vleesfraudeur+krijgt+in+hoger+beroep+twintig+maanden+cel
Nieuws
© Omroep Brabant (archief)

Vleesfraudeur krijgt in hoger beroep twintig maanden cel

Voormalig vleeshandelaar Willy Selten is door het gerechtshof in Den Bosch in hoger beroep veroordeeld tot twintig maanden cel. Dat is lager dan de 2,5 jaar celstraf die Selten aanvankelijk kreeg.

De vleeshandelaar, die inmiddels noodgedwongen is gestopt, kreeg de straf omdat hij in 2011 en 2012 336.000 kilo paardenvlees inkocht en dit verkeerd inboekte. Dat vlees werd uitgebeend, versnipperd en gemengd met rundvet. Vervolgens werd het als rundersnippers verkocht.


De rechter rekent het Selten extra aan dat het paardenvlees niet als zodanig in de administratie werd vermeld. Dat maakte het voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onmogelijk om na te gaan welke partijen vlees het betrof. Hierdoor kan de voedselveiligheid in het geding komen.

Pijnstiller

Overigens kon volgens het gerechtshof niet worden vastgesteld dat er paardenvlees met phenylbutazone in de partij zat. Paarden die deze pijnstiller toegediend hebben gekregen, mogen nooit meer worden aangeboden voor de slacht. Bij het eerdere vonnis was hier wel van uit gegaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
 • Woensdag
  8° / 7°
  95 %
Meer weer