Platform biedt 113 Gelders boeren natuurinclusief bedrijfsadvies

Platform Natuurinclusieve landbouw Gelderland heeft in 2021 voor 113 ondernemers een bedrijfsadvies gemaakt over natuur, bodem & water, kringlooplandbouw en agroforestry. 'De ondernemers die in welke vorm dan ook meedoen, zijn enthousiast. Dat is heel inspirerend', zegt projectmedewerker Erik-Jan Bijleveld.

Platform+biedt+113+Gelders+boeren+natuurinclusief+bedrijfsadvies
© LTO Noord
Dat blijkt uit het eerste jaarbericht van het platform, dat begin 2021 van start ging. Het belangrijkste doel van het platform is dat elke agrarische ondernemer met grond in Gelderland in 2027 iets doet op het gebied van natuurinclusieve landbouw op zijn bedrijf of in zijn omgeving.

'Vorig jaar was het jaar van het opstarten, inspireren, motiveren en samenwerken', weet Bijleveld. 'Vanwege corona hebben we helaas niet alle bijeenkomsten kunnen houden die we gepland hadden.' Toch is het platform tevreden over de eerste resultaten.


Diverse projecten

In het afgelopen jaar heeft het platform voor 113 ondernemers een bedrijfsadvies gemaakt en zijn er 23 projecten onder de noemer van het platform van start gegaan. De behandelde onderwerpen variëren van verdienmodellen tot het daadwerkelijk uitvoeren van natuurinclusieve maatregelen op bedrijfsniveau, zoals het telen van natuurinclusief graan, planten van hagen of zaaien van akkerranden.

Naast de projecten kent het platform ook een groeiend aantal deelnemende partners. In 2021 zijn drie nieuwe partners aangesloten en werken er nu 23 partners samen aan een vitaal Gelders platteland, biodiversiteitsherstel en kringlooplandbouw.


Uitvoering in de praktijk

Komend jaar staat in het teken van doorontwikkeling en uitvoering in de praktijk. Grootste uitdaging daarbij is de ontwikkeling van een verdienmodel. 'Boeren willen wel, maar de extra inspanningen moeten ergens van betaald worden', zegt Bijleveld. 'Dat kunnen we als Gelderland niet alleen. Boeren opereren in een wereldmarkt. Ze hebben dus ook te maken met Den Haag en Brussel. Dat maakt het complex.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer