Aardpeer haalt 2,9 miljoen euro op voor grondaankoop

De organisatie Aardpeer heeft 2,9 miljoen euro opgehaald voor aankoop van grond voor vijf landbouwbedrijven. Het geld is bijeengebracht door 250 investeerders. Met de inleg wordt 35 hectare landbouwgrond aangekocht.

Aardpeer+haalt+2%2C9+miljoen+euro+op+voor+grondaankoop
© Aardpeer

Het gaat om vijf bedrijven in Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland en Friesland die een sterke binding hebben met de gemeenschap waarvoor zij op natuurvriendelijke wijze voedsel produceren. De vijf initiatieven voldoen aan de criteria van Aardpeer. De organisatie stelt zich ten doel om met landbouw de kwaliteit van de bodem en de biodiversiteit elk jaar te verbeteren.


Het gaat om tuinderij De Bosmantel in het Noord-Hollandse Andijk (4 hectare), Herenboerderij Aan den Drecht in het Zuid-Hollandse Leimuiden (23 hectare), duurzaamheidscentrum De Kleine Aarde in het Noord-Brabantse Boxtel (2 hectare), fruittuin Fruitweelde in het Gelderse Ingen (4 hectare) en CSA Ús Hôf in het Friese Sibrandabuorren (2 hectare). De gronden worden tegen voorwaarden en een prijs die passend is bij de doelstellingen van Aardpeer verpacht aan de boeren.


Tweede uitgifte

Dit is de tweede keer dat Aardpeer een obligatielening uitgeeft. In totaal is er in twee rondes ruim 10 miljoen euro opgehaald door 950 investeerders om natuurvriendelijke landbouw door heel Nederland te realiseren.

Aardpeer is begin 2021 van gestart gegaan met een eerste ronde van Samen voor Grond-obligaties, uitgegeven door stichting BD Grondbeheer. Er werd voor 7,2 miljoen euro aan obligaties uitgegeven. De eerste groep investeerders bestaat behalve uit particulieren ook uit maatschappelijke organisaties zoals Vogelbescherming Nederland en Landschapsbeheer Gelderland en institutionele investeerders.

Met de Samen voor Grond-obligatielening met een looptijd van vijftien jaar is een vervolg gegeven aan de eerste uitgifte. Naast een duidelijk maatschappelijk rendement bieden de obligaties Samen voor Grond II een jaarlijkse rente van 1,3 procent.


Institutionele beleggers

Nu de tweede Samen voor Grond-obligatie is geplaatst, onderzoekt Aardpeer nieuwe mogelijkheden voor het aankopen van landbouwgrond voor natuurvriendelijke boeren en voedselinitiatieven.

Kees van Biert, mede-initiatiefnemer van Aardpeer en voorzitter van BD Grondbeheer, ziet naast publieke financieringsinstrumenten kansen met maatwerk voor institutionele beleggers en vermogensbeheerfondsen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer