Beperkingen rond Lunteren blijven, regio 7 en 10 vrijgegeven

Alle beperkingen in het gebied rondom de laatste uitbraak van vogelgriep in Lunteren blijven gelden. Op advies van de deskundigengroep acht landbouwminister Henk Staghouwer het nog niet haalbaar om ze op te heffen, meldt hij in een update over de vogelgriepsituatie. Wel worden regio 7 en 10 vrijgegeven.

Beperkingen+rond+Lunteren+blijven%2C+regio+7+en+10+vrijgegeven
© Koos v.d. Spek

Staghouwer benadrukt nogmaals dat hij zich zorgen maakt over de situatie in de Gelderse Vallei. Rondom Lunteren, Barneveld en Voorthuizen zijn twee clusters van uitbraken vastgesteld. Er lijkt sprake van besmettingen tussen bedrijven. Nadere analyses hierover lopen nog.

Omdat er sinds 2 mei geen nieuwe uitbraken van vogelgriep meer zijn geweest kunnen de vervoersbeperkingen worden opgeheven in regio 7 en 10 die de gehele Gelderse Vallei en aangrenzende gebieden omvatten. Ook het strikte bezoekverbod tot het hele erf en alle bedrijfsgebouwen vervalt in deze regio's. Wel blijft het bezoekverbod voor stallen en de doucheverplichting voor noodzakelijke bezoekers gelden.

Vanwege de uitbraken in en rond Lunteren in korte tijd en omdat het risico op vogelgriep nog aanwezig is, blijven alle beperkingen rond de uitbraak in Lunteren nog in stand tot minimaal 30 dagen na 2 mei. Als er tussentijds nieuwe uitbraken zijn wordt die periode weer verlengt.


Testen voor verplaatsen opfokdieren

Het is sinds 17 mei wel mogelijk om opfok(groot)ouderdieren of opfokleghennen te verplaatsen met een ontheffing. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid en Avined hebben daarvoor wel een verscherpte procedure afgesproken.

Voordat opfokdieren verplaatst mogen worden is het nemen van swabs en vervolgens een PCR-test noodzakelijk. Normaal geldt dit alleen voor het 3 kilometergebied, nu geldt dat in beperkingsgebied Lunteren ook binnen het 10 kilometergebied.


Meldingsplicht en eenden insturen

Voor eendenhouders blijft het verplicht om wekelijks hooguit vijf gestorven eenden op te sturen naar de Gezondheidsdienst. De meldingsplicht voor ziekteverschijnselen bij eenden, leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens is opgenomen in de wet. Melden is bij eenden verplicht bij:
• een verhoogde sterfte vanaf de zevende dag na opzet;
• of 0,15 procent of meer uitval in twee opeenvolgende dagen;
• of 0,5 procent uitval op een dag en tegelijk een voeropnamedaling van 5 procent.

Bij leghennen, vermeerderingsdieren of vleeskuikens ouder dan 10 dagen is melden verplicht bij;
• een verhoogde sterfte
• en als het aantal dieren dat op twee opeenvolgende dagen sterft groter is dan driemaal het gemiddelde sterftecijfer van het koppel in de week voorafgaande aan de sterfte.


Kosten bestrijding

Staghouwer ging in de update ook in op de kosten van de vogelgriepuitbraken. Het is duidelijk dat het plafond van de bestrijdingskosten van 30 miljoen euro dat door de pluimveesector wordt gedragen dit jaar wordt overschreden.

Het plafond was gebaseerd op berekeningen met af en toe een uitbraak. Maar nu zijn er twee jaar op rij ook uitbraken in een pluimveedichtgebied. De overheid zal daardoor een grotere bijdrage aan de bestrijding moeten leveren. Ook stijgt de bijdrage aan het Diergezondheidsfonds vanuit de pluimveesector vanaf volgend jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer