Kennis bijspijkeren over phytophthora en alternaria

Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw en LTO Nederland verspreiden factsheets in de akkerbouw over ontwikkelingen op het gebied van Phytophthora infestans, Alternaria solani en Alternaria alternata.

Kennis+bijspijkeren+over+phytophthora+en+alternaria
© Job Hiddink

De factsheets bevatten informatie over de levenscyclus en verspreidingswijze van de schimmels en de schade die ze aanrichten. Ook kunnen akkerbouwers er informatie vinden over huidige en nieuwe bestrijdingsstrategieën. Telers kenden afgelopen seizoen veel problemen met schimmelziekten in aardappelen.

De Business Unit Open Teelten van Wageningen University & Research stelde de factsheets op voor het Kennis op Maat-project Kennistransfer Plantgezondheid. In dit project werken LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland, de Nederlandse Fruittelers Organisatie en BO Akkerbouw samen aan de ontsluiting van kennis voor telers.


Onderzoeksprojecten

De kennis komt uit publiek-private samenwerking (PPS)-onderzoeksprojecten die akkerbouwers via BO Akkerbouw financierden. Dezelfde samenwerking bracht eerder dit jaar factsheets over functionele biodiversiteit, biostimulanten en onkruidbeheersing uit.


De phytophthora-factsheet beschrijft de herkomst en levenscyclus van de 'aardappelziekte'. Het is van oorsprong de belangrijkste en meest destructieve ziekte in dit gewas. Waarom dat zo is, wordt duidelijk uit de verschillende infectiebronnen in combinatie met de verspreidingswijze. Jaarlijks zijn er gemiddeld twaalf tot vijftien bespuitingen nodig om phytophthora in de hand te houden.


Resistente rassen

Om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te reduceren, is de aardappelteler aangewezen op resistente rassen. Deze zijn nog kwetsbaar en daarom is resistentiemanagement vereist. De factsheet sluit af met praktische stappen om de infectiekans en het middelengebruik te verkleinen.

De alternaria-factsheet laat het onderscheid zien tussen Alternaria solani en Alternaria alternata. Deze ziekte lijkt steeds vaker op te treden door beperkingen in het gebruik van effectieve middelen. Daarnaast zorgt de klimaatverandering voor gunstigere leefomstandigheden voor de schimmel. De factsheet schetst hoe een aangetaste aardappelplant is te herkennen en met welke praktische stappen de infectiekans en het middelengebruik zijn te verminderen.


Actieplan Plantgezondheid

De factsheets dragen bij aan de doelen van Actieplan Plantgezondheid. Daarmee werken BO Akkerbouw en haar leden aan duurzame teeltmethoden. Ook hebben de factsheets een functie bij de realisatie van het Uitvoeringsprogramma Gewasbescherming 2030, waar LTO Nederland tevens partner van is.


Klik voor de factsheets alternaria en phytophthora op onderstaande pdf's

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer