CZAV: phytophthora- en alternariabeheersing dit jaar moeizaam

Aardappelen in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland kenden dit jaar problemen met phytophthora- en alternariabesmettingen. De beheersing daar verloopt dit jaar moeizaam, meldt agrarische coöperatie CZAV.

CZAV%3A+phytophthora%2D+en+alternariabeheersing+dit+jaar+moeizaam
© Job Hiddink

De aardappelteelt is in 2021 heel anders gelopen dan de afgelopen drie seizoenen, meldt CZAV. Daar waar nauwelijks inspanningen nodig waren om te beregenen, waren die juist wel nodig voor de ziektebestrijding van phyphthora en alternaria.

De oogst van de aardappelen vond tot nu toe onder redelijk goede omstandigheden plaats. Wel was het op een aantal kleipercelen te droog, waardoor een keer beregening nodig was. De aardappeloogst op zandgrond verloopt voorspoedig.

Van zeer hoge opbrengsten is zeker geen sprake, stelt CZAV. De opbrengsten liggen op het gemiddelde. De coöperatie verwacht dat dit invloed heeft op de markt, die voor komende winter vooral vragend lijkt. Op een aantal percelen heeft phytophthora het hele seizoen gezeten. CZAV benadrukt bij deze aardappelen goed op te letten in de bewaring, want de schimmel kan daar tot uiting komen in de knollen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer